Savjetovalište
Psihološki centar TESA odgovara na Vaša pitanja.
Pročitajte pitanja i odgovore

Informativni članci
12.6.2017
16.5.2017
U tinejdžerskoj dobi prijateljstva se znatno mijenjaju u odnosu na prijateljstva u djetinjstvu. Mnogi tinejdžeri promijene prijatelje, jer im stari više „ne odgovaraju“, jer žele „širiti vidike“, a često i „eksperimentirati“ u odnosima s osobama koje su različite od onih s kojima su se družili do tada.
31.3.2017
Iako tinejdžeri vole ostavljati dojam da sami sve znaju najbolje, kada trebaju donijeti važne odluke, većina njih ipak želi i treba roditeljsku podršku. Podržavanje u donošenju odluka nije isto što i donošenje odluka umjesto njih, niti je to stav „Ti odluči po svome, a ako bude loših posljedica, ja ću se za to pobrinuti.“.
16.1.2017
Posao podučavanja odgovornosti počinje od malih nogu djeteta. Rezultati se obično vide kasnije, obično tijekom školovanja ili kad se osamostale. Mnogi današnji tinejdžeri su prezaštićeni od strane roditelja koji su preuzeli sve njihove obveze, od navijanja budilice kako bi na vrijeme stigli u školu, do dizanja lektire, praćenja školskih obaveza ili slaganja svog kreveta.
19.12.2016
Iako se prva ljubav može doživjeti u svako životno doba, najčešće se prva pravu zaljubljenost doživljava u vrijeme adolescencije. Preplavljenost čestim maštanjem i preokupiranost o drugoj osobi, snažno emocionalno uzbuđenje, nezainteresiranost za druge dotadašnje aktivnosti i odnose – nova su uzbudljiva iskustva adolescenta.
5.12.2016
Adolescencija je razdoblje u kojem većina osoba stječe prva partnerska iskustva. Iako odraslima ta iskustva mogu izgledati nevažno ili smiješno, za adolescente su ona vrlo značajna.
24.11.2016
Koliko često ste se "uhvatili" da, gledajući svog tinejdžera, mislite na to kako je do prije godinu-dvije život s njime bio znatno ljepši i lakši? Ili ste, kada vas tinejdžer naljuti svojim novim "ispadom", pomislili kako ste vi bili puno pristojniji i kako nikada ne biste pokazali takvo nepoštivanje prema svojim roditeljima?
26.10.2016
Svijet u kojem se djetetu ne postavljaju granice izgleda zastrašujući i stalno ima potrebu ispitivati gdje je kraj. Ako sam s 10 godina glavni-moćniji od roditelja, njih vidim kao slabe i ne mogu me zaštititi. Slika o sebi i svojim mogućnostima postaje nerealna.
26.10.2016
Osim tjelesnog sazrijevanja, važan dio adolescencije je i psihičko sazrijevanje za koje je nužno odvajanje od roditelja. Adolescenti traže svoj vlastiti identitet, a za to im je bitno definirati se i unutar vršnjačkih skupina i stvarati odnose izvan roditeljskog doma, bez motrenja od strane roditelja.
26.10.2016
Komunikacijska tehnika koje značajno doprinosi da nas se bolje „čuje“ i razumije te smanjuje mogućnost sukoba je tzv. JA PORUKA.

Arhiva članaka

Pokretači projekta

Heineken      Tesa psihološki centar      žena.hr