anonimno
drage majke, žene, cure i curice... muči me jedno pitanje... dosta sam mlada a imam dvoje djece. nije da žalim zbog toga jer na kraju krajeva one su mi sve i nebi ih dala nizašta. al jednostavno ne želim više djece (makar zasad). razmišljala sam da se zaštitim spiralom. ima li neka od vas iskustva s tim i šta mi savjetujete po tom pitanju? da li je neka zaštita učinkovitija i bolja šta se vas tiče? sve me zanima!!! čitala sam neka iskustva po forumima (šta se tiče spirale) al su ta iskustva tako podjeljena da više ni sama ne znam šta napravit. naravno, ginekolog mi je sve objasnio. on nema ništa protiv toga tralala... a eto, zanimaju me vaša iskustva.. inače zbog toga mi pati i seksualni život. nismo od onih koji to baš prečesto rade al s obzirom da sam rodila prije nepunih 7 mj. toliko me strah nove trudnoće da smo se od poroda do sad seksali svega nekoliko puta... :) (a i nemam neku volju i želju za tim..)
Vaš savjet
+50
 
Sortiraj po:
onnie
 • 4.7.2012 10:57:36
 • Bodova: 2778
 • Prijavi
Iako više nije tema aktualna, ne mogu ne osvrnuti se na komentare Slatkice. Pa kako osoba koja nema pojma kako izgleda sexualni odnos (osim sa slike ili tv-a) može uopće komentirati. Sorry, ali meni nije normalno da čekaš brak da bi se upustila u odnose, šta ako onda shvatiš da ti i tvoj dečko/muž uopće niste kompatibilni u tom smislu, de ne možete zadovoljiti jedno drugoga? Naravno, razvod neće doći u obzir jer pretpostavljam da ćete se vjenčati u crkvi "dok vas smrt ne rastavi" i cijeli život ćeš biti zakinuta za jedno predivno iskustvo koje je vrlo važan dio svakog odnosa.
Kontracepcija je nešto najodgovornije što žena može učiniti za sebe, bez obzira na metodu, a svaka će odabrati onu metodu koja joj najbolje odgovara, naravno u dogovoru sa svojim ginekologom. I svaka od nas ima različita iskustva jer smo svaka posebna jedinka. Ja koristim pilule već 10 godine, prezadovoljna, bez ikakvih nuspojava. Neka druga ima takve probleme od pilula da ne može normalno funkcionirati, zato i postoje različite metode.


Ocjena savjeta: 1
anonimno
hvala stral108. dosta si pomogla. nisam ni mislila stavljat spiralu i onda da ga ne vadi, znači svakako bi snošaj bio prekinut. mislim da bi jedino tako bila 100% mirna i 100% sigurna.. sve ovo znam, znači kad dobijem da se javim ginekologu i idem zadnji ili predzadnji dan da mi je stavi. jedina razlika je ta šta je meni ginekolog reka da će mi reći koju treba i da ja idem u ljekarnu kupit.... valjda je kod njih takva praksa...

Ocjena savjeta: 1
stral108
 • 14.2.2012 14:55:56
 • Bodova: 2
 • Prijavi
Obicna spirala (ako je krvarenje normalno) + prekinut snosaj, ako se radi o stalnom partneru. Nema tih stvari da zatrudnis i onda ti se dogodi ˝taj spontani˝ za kojeg ne znas. Postoji mogucnost ali je ona zanemariva. Dakle ne moras ni govoriti muzu da imas spiralu, a on neka nastavi po starom principu ˝izvadi na vrijeme˝ i sigurna si.
Prvi dan menstruacije se javi svom doktoru da ti pripremi sestra spiralu i sterilne instrumente, dodjes na zadnji ili predzadnji dan M i spirala ti se postavi u roku 10ak min. U vecini slucajeva nista ne boli ili samo osjetis ˝pritisak˝ kao kad imas M. Dodje sa stavljanjem 400Kn i nosi se do 5 god. Mozes je bilo kada izvaditi.

A hormonsko bombardiranje organizma ne bi preporucila. A uzdati se u metodu plodni/neplodni dani ajme i kuku...

Ocjena savjeta: 2
stral108
 • 14.2.2012 14:52:55
 • Bodova: 2
 • Prijavi
Obicna spirala (ako je krvarenje normalno) + prekinut snosaj, ako se radi o stalnom partneru. Nema tih stvari da zatrudnis i onda ti se dogodi ˝taj spontani˝ za kojeg ne znas. Postoji mogucnost ali je ona zanemariva. Dakle ne moras ni govoriti muzu da imas spiralu ako ti je bed, a on neka nastavi po starom principu ˝izvadi na vrijeme˝ i sigurna si.
Prvi dan menstruacije se javi svom doktoru da ti pripremi sestra spiralu i sterilne instrumente, dodjes na zadnji ili predzadnji dan M i spirala ti se postavi u roku 10ak min. U vecini slucajeva nista ne boli ili samo osjetis ˝pritisak˝ kao kad imas M. Dodje sa stavljanjem 400Kn i nosi se do 5 god. Mozes je bilo kada izvaditi.

A hormonsko bombardiranje organizma ne bi preporucila.
A da ne govorim metoda plodni neplodni dani...

Ocjena savjeta: 1
anonimno
upravo tako. ja prilično pratim plodne i neplodne dane i u biti želi biti sigurna da bar neko vrijeme neće doći do začeća. ja nikako ne žalim zbog toga šta imam dvoje djece, zapravo mi je drago i razlika koja je među njima je planirana. sad planiram da nemam više djece. bar neko vrime. ne kažem da za nekoliko godina neću poželjet još jedno. prirodne metode su ok. i nemam ništa protiv toga. sad sam se "odlučila" za neku drugu metodu, jer jednostavno želim biti sigurna a ne da se svaki mjesec ako mi kasni dan ili dva da se moram mislit i grist dal je treće na putu. nany hvala, ako se odlučim za spiralu mislim da to neće biti mirena jer mi nije u planu da mi se krvarenja smanje ili u potpunosti nestanu. koliko sam čula sa običnom spiralom krvarenja jesu malo obilnija i bolnija a mirena se primjenjuje na onim ženama koje imaju bolne i preobilne menstruacije kako nebi došlo do još goreg stanja nego da se poboljša i krvarenje smanji. ja nemam problema sa velilkim krvarenjem tako da mogu i običnu koristiti. savjetovat ću se sa svojim ginekologom šta on misli i dal je neka druga metoda po njemu bolja. naravno, vaše mišljenje i iskustva su mi važna ali ipak je on čovjek od struke i zanima me i šta on kaže. pa ću na kraju krajeva vidjeti što napraviti i za šta se odlučiti.

Ocjena savjeta: 1
Moderator
-nany-
 • 13.2.2012 14:15:50
 • Bodova: 127845
 • Prijavi
http://www.vasezdravlje.com/izdanja/teme/14/
Ovdje imaš osnovne informacije o Mireni.
Cijena ovisi o tome jesi li starija od 35 god. Ako jesi, onda iznosi od 300 do 500 kn, a ako nisi onda sama spirala dođe oko 1000,00 kn, plus još postavljanje oko 300-injak kuna.
Nije istina da su menstruacije obilnije, upravo suprotno, drastično je smanjeno krvarenje. Isto tako nije istina da kod korištenja Mirene dolazi do oplodnje, i da je to isto kao i spontani - kako je netko ovdje napisao. Mirena smanjuje pokretljivost spermija, kao i jajovoda i tako onemogućava da dođe do oplodnje.
Prirodnim metodama skidam kapu, ali ako želiš biti sigurna da neće doći do začeća, ja ti ih ne bi' savjetovala.

Ocjena savjeta: 1
cris
 • 13.2.2012 13:48:08
 • Bodova: 45
 • Prijavi
Evo mogu rec da i ja vec godinu dana primjenjujem billingosvu metodu i za sad je sve super :) nema bebe na vidiku :)

Ocjena savjeta: 2
agatha
 • 13.2.2012 11:43:05
 • Bodova: 7402
 • Prijavi
Mislim da žene koje imaju redovan ciklus mogu koristiti "prirodnu" metodu. Ja je koristim već tri godine, i pratim kad imam ovulaciju, poznajem svoje tijelo. Mislim, znam da nije 100% sigurno, ali radije ću i ovo nego da pijem pilule i trujem tijelo. Mogu shvatiti žene koje nemaju redovne cikluse, pilule im pomažu regulirati ciklus i sprečavaju trudnoću. Čula sam i slučajeva da ni pilule nekad nisu najsigurnije. Svaka žena najbolje poznaje svoje tijelo, i neka izabere za nju najbolji način.

Ocjena savjeta: 1
magnolija21
 • 13.2.2012 11:34:36
 • Bodova: 5499
 • Prijavi
ma iskreno meni se to nije dalo ni prije a kamoli sada kada me probudi djecji plac, pa baljam po kuci koje crne prirodne metode koje moram pratiti od nemila do nedraga

Ocjena savjeta: 2
slafkica
 • 13.2.2012 11:29:34
 • Bodova: 95
 • Prijavi
Ne znam zašto sam jadna jer promoviram prirodno i zdravo? Jesam mlada, imam 20 godina i 3 godine pratim Billingsa. I mogu reći da sam sigurna u svoje plodne i neplodne dane. Nisam isprobavala jer ne konzumiram seks do braka. Ali imam puno prijateljica koje svoju zaštitu temelje na Billingsu godinama i nije im se dogodila neželjena trudnoća. Ja sam se spremila prije braka za to i mogu reći da sam spremna za ući u brak i koristiti je bez problema i bez posljedica. To nije glupost, to je doista istina. I moj dečko i ja smo zbog toga jako sretni jer nećemo imati ovakvih problema. Ja sad ne predbacujem nikome i žao mi je ako je tako zvučalo. Samo preporučam mladim curama (ili onima koje još nisu planirale djecu) da je ovo jako dobra metoda. Dugo sam je proučavala (godinama), i vdijela sam djelovanja na sebi i na drugima. Prirodna je i ne poremećuje zdravlje. Opet, žao mi je ako sam nekoga povrijedila.

Ocjena savjeta: -1