Stéphanie od Monaca, ambasadorica UN-a - Svjetla Pariza

Stéphanie od Monaca, ambasadorica UN-a - Svjetla Pariza


Danas 42-godišnja princeza, treće dijete mitskog para Kelly- Rainier III, Stéphanie od Monaca je i majka dvoje djece. Tako je "kao majka i žena 21. stoljeća" prihvatila obavljati djelatnosti ambasadorice UN "Onusida", sa sjedištem u Genevi.

Nedavno je nova specijalna predstavnica održala konferenciju za tisak na kojoj je zamjerila katoličkoj crkvi što zabranjuje upotrebu prezervativa. Princeza Grimaldi je podvukla "da druga alternativa ne postoji za zaštitu od side!" Također je primijetila kako je "Crkva i protiv namjernog prekida trudnoće, čiji bi se broj smanjio, ako bi prezervativi bili dozvoljeni, pa čak preporučivani i od strane svećenstva!"

Monaška princeza će ostvariti i program zaštite od side, a trenutno je njena pažnja usmjerena prema istoku i jugu Starog kontinenta, te smatra jako bitnim "otkloniti stigmate i diskriminaciju kojima su izloženi seropozitivni i bolesni od ove, još neizlječive bolesti. Posebno što su u većini slučajeva - beskućnici kojima je obitelj okrenula leđa, prijatelji i poznanici, također".

Generalni direktor agencije "Onusida", Peter Piot, izjavio je kako je oduševljen imenovanjem lijepe princeze za novu ambasadoricu organizacije: "Siguran sam da će gospođica Grimaldi umjeti do kraja svog dvogodišnjeg mandata, izvršiti povjerenu misiju".

Princeza Stéphanie je još 2004. godine osnovala fondaciju "Fight Aids Monaco", te snimila sa još nekolicinom umjetnika pjesmu radi povećanja dotacija. Ne odbija i ponoviti poduhvat pošto je neophodno financirati kampanju.

Zahvaljujući zauzimanju jedne okrunjene glave donatori su darežljiviji, a princeza ističe da je napokon "to ono za što je i stvorena"!

Džana Mujadžić       

Komentari