Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Pita od miješanih plodova mora

Pita od miješanih plodova mora

Sastojci

280 g glatkog brašna
Sol i svježe mljeveni crni papar
1 žutanjak
125 g maslaca, sobne temperature
11 dagnji, u ljušturama
450 g prijavka, u ljušturama
200 g napola kuhanih cijelih kozica
200 g malenih jakovskih kapica
200 ml mlijeka
300 ml vrhnja
4jaja srednje veličine
100 g naribanog grojer sira
200 ml bijelog vina
Naribani muška tov orah
Grančice svježeg kopra, za ukrašavanje
 

Priprema

1. Za tijesto, u zdjeli pomiješajte brašno, 50 ml vode, sol i žutanjak. Dodajte omekšali maslac i umijesite tijesto.
2. Od tijesta oblikujte kuglu, pokrijte i odložite 30 minuta u hladnjak.
3. Isperite i dobro ostružite dagnje i prnjavice. Nekoliko puta mijenjajte vodu kako biste uklonili sav pijesak i blato.
4. Dagnje i prnjavice stavite u zasebne posude, te u svaku dodajte pola vina. Pokrijte i kuhajte oko 5 minuta, dok se ljušture ne otvore. Ocijedite i ostavite da se ohlade.
5. Kozice izvadite iz ljuštura i narežite ih na komadiće. Operite jakovske kapice i bacite ljušture. Dagnje i prnjavice izvadite iz ljuštura.
6. U zdjeli pomiješajte mlijeko, vrhnje, jaja, naribani sir, sol i papar prema ukusu, te malo naribanog muškatovog oraha. Odložite.
7. Pobrašnjenim valjkom razvaljajte tijesto na dobro pobrašnjenoj površini.
8. Tijestom obložite lim za pite promjera 25 cm. Odrežite višak tijesta. Dno tijesta izbodite vilicom.
9. Iz kuhanih plodova mora, ocijedite višak tekućine. Zajedno sa sirovim jakovskim kapicama složite na tijesto.
10. Prelijte mješavinom mlijeka i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 240°C /plinska pećnica na 9/ oko 25 minuta. Pokrijte aluminijskom folijom, ako je potrebno, da ne bi previše potamnjelo.
11. Izvadite iz lima za pečenje i poslužite toplo, narezano na kriške. Ukrasite grančicama svježeg kopra.

Prijedlog za serviranje

Poslužite malene kriške kao predjelo ili velike kao glavno jelo, uz zelenu salatu.

Napomena

Upotrijebite emental ili cheddar sir umjesto grojera. Crnim vinom možete zamijeniti bijelo.

Savjet

Da biste uštedjeli na vremenu, upotrijebite gotovo tijesto za pite i smanjite temperaturu pečenja na 200°C /plinska pećnica na 6/.


 


Izvor: Plodovi mora
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/
70 min
Vrijeme pripreme: 70 min
Komentari
vmarina
  • 28.3.2020 17:05:48
  • Bodova: 50162
  • Prijavi
Ovo bi vrijedilo probat.
irija
  • 24.3.2020 9:22:16
  • Bodova: 45917
  • Prijavi
Odlično plodovi mora i super izgleda.