Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Indijski curry od povrća

Indijski curry od povrća

Nevjerojatno ukusni curry koji ima dodatnu prednost što se može uspješno zamrznuti.

Vrijeme pripremanja: 20 minuta • Vrijeme kuhanja: 1 sat 40 minuta • Za 4 osobe

Sastojci

 

10 ml (2 čajne žlice) mljevene kurkume
5 ml (1 čajna žlica) sjemenki kumina
5 ml ( 1 čajna žlica) sjemenki gorušice
5 ml (1 čajna žlica) sjemenki piskavice
20 ml (4 čajne žlice) sjemenki korijandera
2,5 ml (1/2 čajne žlice) čilija u prahu
5 ml ( 1 čajna žlica) mljevenog đumbira
5 ml ( 1 čajna žlica) zrna crnog papra
450 g sitno nasjeckanog luka
Oko 60 ml (4 jušne žlice) biljnog ulja
300 ml steriliziranog mlijeka (prokuhanog)
30 ml (2 jušne žlice) bijelog vinskog octa
Rajčice iz limenke od 400 g, zgnječene sa sokom
15 ml (1 jušna žlica) pirea od rajčica
10 ml (2 čajne žlice) smeđeg šećera
5 ml ( 1 čajna žlica) praška za juhu od povrća,
ili 1 kocka za juhu od povrća
rastopljena u malo kipuće vode
900 g nasjeckanih gljiva ili miješanog povrća
kao što su gljive, cvjetača, mrkva, krumpir i bamija

Način rada

1. Mirodije zdrobite zajedno u mužaru. Od te ćete količine dobiti 45 ml (3 jušne žlice) curry praška. Odložite.
2. U posudi pržite luk na ulju dok ne dobije zlatnu boju, povremeno miješajući.
3. Dodajte mljevene mirodije, smanjite vatru i pržite 3 minute, stalno miješajući.
4. Dodajte mlijeko i ocat, te dobro promiješajte.
5. Dodajte zgnječene rajčice iz limenke, pire od rajčica, šećer i juhu.
6. Pustite da provri, pokrijte i kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat, povremeno miješajući.
7. Dodajte povrće i kuhajte oko 30 minuta, dok ne omekša, povremeno miješajući. Poslužite.

Prijedlog za serviranje

Poslužite uz kuhanu smeđu rižu, chappatis i raitu od krastavaca, napravljenu miješanjem krastavca narezanog na kockice s običnim
jogurtom, malo nasjeckane svježe metvice, prstohvatom čilija u prahu, mljevenim kuminom i začinima prema ukusu.

Napomena

Upotrijebite 30 - 45 ml (2 - 3 jušne žlice) gotovog currvja u prahu ako želite uštedjeti na vremenu. Luk zamijenite porilukom.

Savjet

Curry umak možete do 3 mjeseca držati u zamrzivaču, pa se isplati napraviti dvostruku količinu.

 
Izvor: Vegetarijanska kuhinja
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/
120 min
Vrijeme pripreme: 120 min
Komentari