Belgijske dagnje
30.6.2020

Sastojci za 4 osobe

2 kg dagnji u ljušturama
30 g maslaca
1 jušna žlica biljnog ulja
4 ljutike ili jedan luk, nasjeckani
2 nasjeckane stabljike celera i malo listića

1,5 dl suhog bijelog vina
crni papar
1,5 dl vrhnja za kuhanje
4 jušne žlice sitno nasjeckanog peršina ravnih listića

Način rada

Dobro operite dagnje pod hladnom tekućom vodom. Odstranite im čuperke morske trave i bacite one koje su otvorene ili oštećene. U velikoj posudi zagrijte maslac i ulje, dodajte ljutiku ili luk i celer, te pržite 2-3 minute, dok ljutika ili luk ne postanu prozirni. Zalijte vinom, dodajte crni papar i pustite da provri. Dagnje stavite u posudu, pokrijte i kuhajte 4-5 minuta na jakoj vatri, dok se ne otvore. Stalno protresajte
posudu. Šupljikavom žlicom izvadite dagnje iz posude i držite ih na toplom u zdjeli. Bacite dagnje koje se nisu otvorile. Grubo nasjeckajte listove celera, spremivši nekoliko za ukrašavanje. U tekućinu dodajte vrhnje, nasjeckane listove celera i peršin, te začinite paprom. Pustite da umak provri, te njime prelijte dagnje. Ukrasite listićima celera.


 
Izvor: Dagnje
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/


žena.hr