Kuća i hrana > Ljubimci
Naučite papigu govoriti
29.8.2008
Većinu ljudi prije nego se odluče za nabavu papige muči pitanje ”Da li je lako naučiti papigu govoriti?”. Odgovor na ovo pitanje ne ovisi o papigi, već o vlasniku, njegovoj predanosti i spremnosti da se svaki dan posveti treniranju svoje papige.

Obuka papiga ima prednosti koje nisu ograničene samo na zabavu koju vam može prirediti papiga koja priča i radi trikove. Obuka će ojačati vezu koju imate sa svojom papigom. Vaš će se ljubimac radovati novim podukama, osobito ako je nagradite pohvalom i poslasticama. Uz to, briga oko papigice će biti lakša ako je naučite neke jednostavnije naredbe. 

Kod treniranja je bitno da budete pozitivni. Kad papiga napravi nešto dobro – nagradite je, a kad učini nešto loše – ignorirajte je. Vrlo je bitno da papigu nikad ne kažnjavate. Ako vaša papiga traži pažnju, negativna reakcija se može pretvoriti u nagradu (jer je i negativna reakcija bolja od nikakve reakcije). Ako je budete ignorirali, možda će se njeno loše ponašanje pogoršati, no s vremenom će vjerojatno prestati.

Tri zlatna pravila

Kad govorimo o učenju papiga govoru, svaki vlasnik treba upamtiti tri zlatna pravila:

  • prilikom obuke, ali i inače tokom dana, potrudite se da čim više pričate s papigom. Što je više okružena ljudima i razgovorom, prije ćete vidjeti rezultate obuke.
  • imate li već jednu papigu koja priča, neka nova čim više bude u blizini istrenirane papige. Papige, kao i većina drugih životinja, podsvjesno imitiraju druge jedinke svoje vrste.
  • da li ste odabrali vrstu papige koja lako uči govoriti? Prije nego se odlučite za određenu vrstu papige, malo se raspitajte. Među papige koje se lako nauče govoriti spadaju amazonske papige i afričke sive papige (žakoi).

Kako naučiti papigu govoriti?

Papigu možete naučiti govoriti slično kao i dijete – najvažnije je ponavljanje. Odaberite riječ koju želite naučiti papigu i tada, uz korištenje pohvala i nagrada (poslastica), stalno ponavljajte tu riječ.

Obično papige prvo nauče svoje ime. Zašto? Zato je svoje ime povezuju s vašim obraćanjem, što se papigama sviđa. Primjetit ćete da su papige najsretnije kad im posvećujete pažnju.

Papige više vole glasniji govor i više tonove, a tako će i lakše učiti. Dosadan, spor i jednoličan glas usporit će vašu obuku.
Kad ponovi vašu riječ nagradite je nekom poslasticom - komadićem voća ili sjemenkama. Ovako ćete je naučiti da je dobro to što ponavlja vaše riječi. Bitno je naglasiti da je ponavljanje ključ uspjeha, pa ne odustajte olako.


žena.hr