Zdravlje > Koža, kosa i nokti
Crvenilo lica - rosacea
18.8.2008
Uzroci i simptomi rosacee

Ako imate kožu koja se zacrveni zbog intenzivnih osjećaja, loše reagira na jako začinjenu hranu ili alkohol, koja postane kvrgava i izbijaju vam akne zajedno s kroničnim crvenilom, možda imate rosaceu. Rosacea je učestala kronična kožna bolest, čiji pravi uzrok još nije pronađen no radi se o utjecaju niza faktora okoliša i nasljeđa. Ako su vaši preci imali vrlo svjetlu put, vjerojatno vam geni stvaraju probleme. Neki od načina na koji se možete nositi sa kožnim crvenilom uključuju pravu šminku i hidratantne kreme, izbjegavanje jakih začina i alkohola, korištenje određenih krema i losiona, te određene kozmetičke postupke usmjerene na probleme ispod kože.

Naučite izbjegavati stvari koje izazivaju rosaceu kako bi pomogli koži

Ako vam je koža većinom samo crvena, bez kvrgavosti, najbolje što možete učiniti je čuvati ju hladnom i zaštićenom. Neki se ljudi više zacrvene kad jedu ili piju vruću hranu ili napitke, poput čaja, juhe ili ljute hrane. Pri tome vam može pomoći čaša hlade vode, tako da naizmjence pijete vruće, pa hladnu vodu. Dermatolozi savjetuju da uvijek imate sa sobom raspršivač, kojeg ćete napuniti vodom i vlažiti lice svakih sat-dva tijekom dana.

Zaštitite kožu sklonu crvenilu pravilnim tretmanima

Jednom kad naučite čuvati kožu hladnom, usredotočite se na njeno pokrivanje. To znači više od nošenja šešira na suncu! To znači da morate nanijeti na kožu sredstvo koje blokira sunčeve zrake, a ne zaštitnu kremu za sunčanje. Bitna je razlika između ta dva sredstva: zaštitna krema propušta svjetlost da uđe u kožu, dok je sredstvo koje blokira sunčeve zrake ne propušta. Potražite proizvode koji sadrže cink oksid, koji najbolje blokira sunce. Dobro nanesite sredstvo na lice i na vrat, čak i ako samo idete do dućana. Već vožnjom automobilom možete se izložiti suncu. A onda kad nanesete sredstvo koje blokira sunčeve zrake, stavite i šešir. Izbjegavajte dulji boravak na suncu, ali isto tako i zimi dulji boravak na hladnoći.

Korištenje pravih proizvoda i šminke je bitno za kontrolu simptoma rosacee

Ako vam je koža sklona rosacei ili rosacea aknama, morate koristiti samo najblaže proizvode za njegu kože, a ponekad bi bilo dobro da zamolite ljekarnika da vam preporuči neki proizvod. Među kozmetičke sastojke koje trebate izbjegavati spadaju alkohol, mentol, pepermint i eukaliptus.

Ako osjetite pečenje nakon što ste nanijeli neki proizvod na kožu, prestanite ga koristiti. Čak i najblaže pečenje je način na koji vam tijelo govori da mu se ne sviđa krema, šminka, i sl. koju koristite. Ne bi smjeli ekstenzivno trljati ili raditi piling na koži koja je sklona rosacei jer to može uzrokovati daljnju iritaciju.

Riješite se crvenila

Ne dijagnosticirate li i počnete liječiti rosaceu na vrijeme, bolest se može pogoršati. Bolest se liječi uglavnom na protuupalnom efektu. Liječi se oralnom i lokalnom primjenom antimikrobnih lijekova, te ukoliko je potrebno krio, laserskom i kirurškom terapijom, te elektrokoagulacijom. Liječenje ove bolesti je dugotrajno.


žena.hr