Poslovni kutak > Financije
4 pametna poteza za štedljivi i zeleni dom
26.4.2013
Ponekad, a pogotovo u današnje vrijeme, nije lako biti vlasnik nekretnina. Režije rastu, plaće se režu te vjerojatno ni ne pomišljate na renovaciju svog doma. Međutim, postoji zeleno svjetlo na kraju tunela jer uz minimalne investicije svoj dom možete učiniti učinkovitijim i zelenijim mjestom za život.

Donosimo 4 pametna poteza za štedljiviji i zeleniji dom:

1. Pojačajte izolaciju

Vjerojatno najlakši način do smanjenja režija jest poboljšanjem izolacijskog sustava u vašem domu. Uklanjanjem rupa, pukotina i drugih izvora propuha možete uštedjeti od 5% do 30% energije za grijanje, odnosno, hlađenje vašeg doma.

Provjerite prozore i začepite sve pukotine – za to nisu potrebne velike investicije niti dugotrajni radovi. Možete upotrijebiti trake za brtvljenje pukotina. Također, provjerite jesu li pokrivene sve pukotine u temeljima vašeg doma – za njihovu sanaciju možete iskoristiti čak i stari ručnik.


2. Programirajte svoj termostat

Ukoliko ga još uvijek nemate, svakako biste trebali razmisliti o kupnji termostata kojeg je moguće programirati. Takva investicija će vam se isplatiti već u prvoj sezoni grijanja. Na taj način izbjegavate slučajeve kad ste zaboravili ugasiti grijanje ili hlađenje te temperaturu u prostorijama održavate na konstantnoj, unaprijed određenoj razini.

U prosjeku, takav termostat košta tristotinjak kuna, a u godini dana zahvaljujući njemu možete uštedjeti i do tisuću kuna.


3. Zamijenite slavine koje puštaju

Konstantno kapanje vode iz neispravnih slavina ne iritira samo naše uši već i novčanik. Takvi gubitci vode u potpunosti su nepotrebni, a i koštaju. Prema nekim istraživanjima jedna neispravna slavina dnevno može uludo baciti desetak litara vode.

Ponekad se curenje slavine može lako ispraviti jačim stezanjem cijevi, a ponekad ju je potrebno zamijeniti. U krajnjem slučaju pozovite vodoinstalatera kako biste zauvijek uklonili problem puštanja cijevi i slavine.


4. Instalirajte low-flow tuševe i toalete

Sariji modeli toaleta i vodokotlića ne razmišljaju previše na štedljivi način što rezultira prekomjernom potrošnjom vode. Prije više desetaka godina, toaleti su u prosjeku trošili oko 12 litara prilikom jednog jedinog puštanja vode. Kod pametnih low-flow toaleta za to su potrebne samo 3 litre.

Isto pravilo vrijedi i za vaš tuš – moderne glave tuša s većim pritiskom mogu reducirati potrošnju vode za čak 50%.
 
Preuzeto s: Naturala.hr
Foto: marin / FreeDigitalPhotos.net

žena.hr