Fitness i dijeta > Težina i tijelo
Ubrzajte metabolizam
16.11.2006
Metabolizam uključuje kemijske i fizičke procese u tijelu koji prerađuju hranljive tvari i izlučuju štetne tvari, te izvlače iz njih energiju koja se postepeno pretvara u toplinu.

Metabolizam se ubrzava samo kada je čovjek aktivan i konstantno se kreće. Aktivnost pomaže tijelu da sagorijeva više kalorija, a tempo mu se usporava samo tijekom razdoblja odmora.

Postoji mnogo načina da se ubrza metabolizam, a najbolja metoda je vježba. Izgladnjivanje nije jedna od opcija i rezultirati će samo usporavanjem ritma metabolizma jer će tijelo koristiti rezervne masnoće kako bi održalo istu razinu energije.

Evo nekoliko savjeta kako ubrzati metabolizam:

1. Vježbajte ujutro.
Probajte vježbati barem 30 minuta nakon buđenja.

Prema različitim medicinskim istraživanjima jutarnja tjelovježba je tri puta učinkovitija od tjelovježbe u bilo koje drugo doba dana.

Glavni izvor energije vašem tijelu ujutro su masnoće u vašem tijelu, budući da će se ugljikohidrati sakupljeni dan ranije potrošiti tijekom spavanja.

Zapamtite da je ključ gubitka težine gubitak masnoća, a najveća vjerojatnost da se ovo dogodi je ako vježbate rano ujutro. Brzi rad metabolizma će sagorijeti više kalorija i s vremenom ćete izgubiti više kilograma.

2. Doručkujte
Drugi način da ubrzate metabolizam jest da doručkujete. Ukoliko je moguće, probudite se ranije ujutro kako bi vježbali i pojeli obilniji doručak.

Oni koji žele ubrzati metabolizam i izgubiti suvišne kilograme trebaju obavezno doručkovati, a ne odgađati prvi obrok do podneva, jer će se energija istrošiti i tjelesni će se ritam postepeno usporiti.

ZAKLJUČAK

Vježbanje i doručak su pouzdani načini da ubrzate metabolizam. Razvijanje ovih navika ne samo da će vam osigurati dobro zdravlje, već će vam osigurati i dobar početak dana.


žena.hr