Zabava > Putovanja
Putovanje vlakom
10.6.2008
Putovanje vlakom dio je svakodnevnog rituala za sve koji iz okolice putuju u metropolu na faks ili posao. Čini nam se da su prošla ona vremena kad se masovno putovalo vlakom; neki su vlakom odlazili na more, neki u famozni shopping u Trst. A studenti i mladi željni avanture, putovali bi inter railom po Europi.

Turistička putovanja vlakom još uvijek su aktualna i zapravo mnogo je prednosti takvog načina putovanja. Zamislite put na more bez gužvi. Ukrcate svoj auto, a možda možete na put i bez limenog ljubimca, sjednete u vlak i bez zastoja i kolona vozite se do mora. Ili, još bolje, rezervirate spavaća kola (famozni wagon lit), odspavate, a kad se ujutro probudite, već ste na moru.
Idete li često na koncerte ili utakmice, bez obzira da li putujete sami, s prijateljima ili s obitelji, razmislite o mogućnosti putovanja vlakom.

Idete li na putovanje koje će trajati više dana, provjerite koja karta je za Vas najisplativija; da li ćete rezervirati sjedalo, da li ćete platiti kartu za viši razred i da li imate ikakve osnove za povlasticu. Za putovanje do nekih destinacija cijena povratne karte iznosi gotovo kao i cijena karte u jednom smjeru, kao npr. kod putovanja iz Zagreba za München. Dobro se raspitajte o mogućnosti prekida i nastavka putovanja. Kod putovanja npr. do 100 km, karta u jednom smjeru vrijedi samo jedan dan. Ali, ako imate povratnu kartu, za putovanja od 50 do 100 km, karta vrijedi dva dana. Kod međunarodnih putovanja put se može prekinuti, a mora se nastaviti ili s istog kolodvora na kojem ste prekinuli putovanje (obično se prekid puta ovjeri na samom kolodvoru, to Vam napišu na kartu) ili s jednog od kolodvora koji se nalazi na dijelu relacije koju još niste prošli.
Inter rail karta može se kupiti za cijelu Europu ili za samo jednu državu. Može se birati i vrijeme trajanja putovanja inter rail kartom.

Vlakom se možete uputiti i na kraće izlete u okolicu. Za vrijeme održavanja raznih manifestacija u bližoj i daljoj okolici Zagreba, Hrvatske željeznice (HŽ) organiziraju posebne vlakove: www.hznet.hr
• Bučijada vozi na Bučijadu u Ivaniću
• Martin – ekspress vozi Vas na Martinje
• Oblizek – ekspress na Festival slastica u Križu
• Potepuh na Kaj su jeli naši stari u Vrbovcu

Ako želite vlakom ipak malo dalje, preko granice, postoje jednodnevni izleti Euronight vlakom iz Zagreba za Veneciju i Budimpeštu.

Za jedan neobičan odmor, uzmite u obzir da postoje vlakovi koji prometuju posve neobičnim trasama. Ovdje ćemo spomenuti samo neke od njih:

Transsibirska željeznica – najkraće rečeno vozi na relaciji Moskva – Peking. Nekima je ova trasa poznata kao transsibirska željeznica. Od Moskve do Pekinga prolazi se kroz gradove Kasan, Jekaterineburg, Novosibirsk, Irkutsk, uz Bajkalsko jezero, kroz Ulaan Baatar. Na putu se vide tipična sibirska sela, tradicionalni gradovi, netaknuta priroda.

Deccan Odyssey – vozi kroz Indiju, zemlju maharadža i to kroz gradove Ganapatipule, Pune, Aurangabad i Goa. www.deccanodyssey.com

Eastern & Oriental Express – prvi vlak koji je vozio putnike iz Singapura kroz Kuala Lumpur do Bangkoka. Nazivaju ga i najelegantnijim vlakom jugoistočne Azije. Uređenje vagona inspirirano je Azijom; dominiraju dalekoistočni motivi. Profinjeni luksuz upotpunjuju lokalni materijali. www.orient-express.com

Crveni vlakić ili Bernina Express/ Švicarska Vožnja ovim vlakom omogućuje pogled na prekrasne krajolike; preko vijadukata i nadvožnjaka, kroz tunele probijene u Alpama vlak se penje iz doline, prolazi između ledenjaka i planinskih vrhova, a zatim se spušta sve do Pontresine i St. Moritza. Vožnja počinje u Tiranu, posljednjoj stanici linije koja stiže iz pravca Milana, a ide sve do St. Morizta.

Autor: M.K.
www.puturist.com


žena.hr