Trudnoća i majčinstvo > Trudnoća
Prehrana u trudnoći
25.5.2008
Zdrava prehrana vrlo je važan dio trudnoće. Ako se vi u trudnoći zdravo hranite, i vaše će dijete u trbuhu zdravo živjeti. Iako se velikom broju trudnica u tom razdoblju ukus za hranu promijeni i često požele neku određenu vrstu hranu, postoje neka pravila za zdravu prehranu koja vam mogu pomoći. Naime, u trudnoći se potrošnja određenih hranjivih sastojaka u tijelu poveća i zato je potrebno da ih u tom razdoblju s hranom unesete što više.

Folna kiselina vrlo je važna već na samom početku trudnoće. Najbolje je da je uzimate već nekoliko mjeseci prije zatrudnjivanja. Možete je uzimati u obliku tableta koje se kupuju u ljekarni, a možete je naći i u tamnozelenom povrću. Nedostatak folne kiseline može dovesti čak i do pobačaja, prijevremenog odvajanja placente i manje težine novorođenčeta.

U tom je razdoblju obvezna i kontrola željeza jer ga tada tijelo zahtijeva dvaput više nego obično. Nedostatak željeza često je povezan s nepravilnom težinom u trudnoći. Željezo koje dobivamo iz hrane životinjskog podrijetla mora imati prednost pred onim biljnog podrijetla. Usprkos tomu, bolje je, ako već dođe do nedostatka željeza, da ga nadoknadimo tabletama nego da pojedemo dvaput više mesa.

A kako je s vegetarijanstvom u trudnoći? Žene koje su bile vegetarijanke prije trudnoće moraju se pobrinuti da dobiju dovoljno sastojaka koji će nadoknaditi hranjive sastojke koji se nalaze u mesu. Preporučuje se da u prehranu uključite dovoljno mliječnih proizvoda, a za nadoknađivanje vitamina B12 trebate izabrati kombinaciju tog vitamina i folne kiseline. Pri potpunom odricanju hrane životinjskog podrijetla (jaja, mlijeko i mliječni proizvodi), žena može škoditi razvoju djeteta, stoga je bolje da se u trudnoći odrekne potpunog vegetarijanstva.

Kalcij i vitamin D važni su za formiranje kostiju i za rast embrija. Najbolje je da nabavite dodatan kalcij u obliku tableta. Ako dođe do nedostatka kalcija u tijelu u trudnoći, dijete će crpiti kalcij koji bi inače pripadao vama. Kao posljedica toga kasnije može doći do problema sa zubima i osteoporozom.

Voće i povrće – pokušajte ih konzumirati u najmanje 3 dnevna obroka – odličan su izvor vitamina A i C. Vitamin C koji se nalazi u brokuli, kupusu, paprici, krumpiru, špinatu, grašku, rajčici, narančama, dinjama, grejpfrutu pomaže tijelu pri apsorpciji željeza iz hrane. Zelena paprika, mrkva, krumpir i brokula će sa zalihama vitamina A pripomoći rastu vaših i djetetovih zdravih stanica.

I na kraju – koliko hrane treba ženskom tijelu u trudnoći da ne bude ni previše ni premalo, tj. da bude dovoljno za razvoj djeteta? Liječnici preporučuju da količina hrane u prva 3 mjeseca bude ista kao prije trudnoće. Naime, tad embriju za opstanak i razvoj treba minimalna količina energije. U četvrtom se mjesecu preporučuje da povećate unos energije za 200 – 300 kalorija. Glad, koja će se pojaviti u tom kasnijem razdoblju, možete utažiti malim obrocima između glavnih obroka. Pažnja, mali obroci nisu pola vrećice čipsa, tortica ili grickanje čokolade! Zbog prevelike težine u trudnoći može doći do previsokog tlaka, trudničkog dijabetesa i drugih komplikacija.

www.ringeraja.com.hr


žena.hr