Kuća i hrana > Gastro
Lagana jela za savršen odmor
5.7.2011
Za vrijeme ljetnih praznika većina osoba voli pojesti nešto dobro i nešto drugačije od svakodnevne prehrane. No, kada na temperaturi od +30oC upalite pećnicu ili štednjak, prođe vas volja za hranom ili kuhanjem. Osim toga, za vrijeme vrućina nije poželjno jesti pretjerano začinjenu, tešku i masnu hranu.

Zato, nevjerojatna Martha Stewart ima predobre ideje za ljetne recepte koje možete spraviti relativno brzo, za svoju obitelj i prijatelje. Većina jela temelji se na umacima i namazima, a mi im nismo mogli odoljeti. Želimo Vam dobar tek!


Umak od vrhnja i vlasca



Sastojci:
Pola šalice preprženog češnjaka
1 šalica kiselog vrhnja
1 šalica jogurta
3 žlice mlijeka
1/3 šalice nasjeckanog vlasca
Sol i papar
Kruh ili kukuruzni čips

Upute za pripremu:
Prepržite pola šalice češnja češnjaka i nakon toga ih sitno nasjeckajte (najbolje u multipraktiku). U posudu ili multipraktik stavite vrhnje, jogurt i mlijeko, te sve dobro promiješajte. Ako ste koristili multipraktik, smjesu preselite u posudu, dodajte nasjeckani vlasac i sve dobro promiješajte, te začinite sa soli i paprom. Prepržite kruh ili uzmite kukuruzni čips i navalite.


Pašteta od pilećih jetrica i crnih tartufa



Sastojci:
8 žlica neslanog maslaca sobne temperature i još dvije žlice za posudu
1/3 šalice maslinovog ulja
1/2 šalice fino nasjeckanog crvenog luka
1 pilećih jetrica, očišćenih i prerezanih na pola
Sol i papar
6 žlica konjaka
30 grama crnih ili bijelih tartufa

Upute za pripremu:
S maslacom namažite malu keramičku ili zemljanu posudu, te ju stavite sa strane. Na laganoj vatri u velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i pržite ga dok ne postane proziran. Smanjite vatru na najmanje te dodajte jetrica, posolite ih i popaprite. Pokrijte tavu i neka se sve pirja 15-ak minuta, na laganoj vatri. Maknite jetrica s vatre, stavite ih na tanjur dok se ne ohlade do kraja.  Tavicu vratite na vatru i dodajte konjak, te tavu nagnite kako bi se konjak upalio. Sve kuhajte oko 4 minute tako dugo dok većina tekućine ne ispari. Maknite tavu s vatre i pričekajte da se ohladi.
U multiparktik stavite ohlađena pirjana jetrica i umak iz tave, maslac i na sjeckane tartufe. Sve dobro sjeckajte u multipraktiku tako dugo dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu. Kušajte treba li dodati još soli i papra. Paštetu premjestite u posudu koju ste premazali s maslacem, sve dobro pokrijte, te neka odstoji tri dana u frižideru, nakon čega ju možete poslužiti.


Namaz od škampa



Sastojci:
20 dekagrama očišćenih nesmrznutih škampa
1 šalice laganog kiselog vrhnja
1 šalice majoneze
2 mlada luka, nasjeckana
1 šalice svježe nasjeckanog peršina
1 žličica sitno nasjeckane korice od limuna i 2. žličice soka od limuna
Sol i papar
Krekeri, prepečenac, kukuruzni čips

Upute za pripremu:
Pripremite posude za kuhanje škampa na pari. Kada voda zavrije, stavite škampe u gornju posudu i poklopite. Tijekom procesa kuhanja na pari nekoliko puta ih promiješate, a ovisno o veličini škampa za njihovo kuhanje trebat će između 30 sekundi do četiri minute. Nakon što su kuhani, odmah ih premjestite u cjedilo i stavite pod hladnu vodu, kako bi se prestali kuhati. Nakon što se škampi odcijede još ih lagano prebrišite s papirnatim ručnicima, te ih narežite na sitne komadiće.
U posudi srednje veličine, pomiješajte škampe, kiselo vrhnje, majonezu, mladi luk, peršin, limunovu koricu i limunov sok, te začinite sve sa solju i paprom i dobro pomiješajte. Namaz stavite u frižider da se dobro ohladi, a prije posluživanja namaz posipajte s još malo nasjeckanog plavog luka, te poslužite s preprženim kruhom, prepečencem ili krekerima.


Složenac od špinata



Sastojci:   
2 žlice maslinovog ulja i još jedna žlica za posudu
1 luk srednje veličine, nasjeckani
2 češnja češnjaka, nasjeckanih
1 kg svježeg špinata, očišćenog, opranog i grubo narezanog
1 šalice mlijeka
60 g sirnog namaza
1 i pol žličica Worcestershire umaka
1 i pol žličica Tabasca
3 šalice narezane mozzarelle
Sol i papar
Kruh, prepečenac, slani štapići, krekeri i sl.

Upute za pripremu:
Zagrijte pećnicu na 220oC. U posudi zagrijte ulje te dodajte luk i češnjak, i pustite sve da se prži oko 5 minuta, dok sastojci lagano ne posmeđe. Za to vrijeme zavrijte vodu za kuhanje špinata. U vruću vodu prvo stavite polovicu, a kada se on natopi vrućom vodom i otpusti, dodajte drugu polovicu i sve skupa kuhajte oko pet minuta, a nakon toga ocjedite špinat u ocjeđivaču, to te mjere za ga lagano stisnete.
U posudu gdje ste prepržili luk i češnjak dodajte mlijeko, a kada se ono dobro zagrije, dodajte sirni namaz i sve miješajte tako dugo dok se sir ne otopi. U mlijeko dodajte špinat Worcestershire umak, Tabasco, četvrtinu šalice mozzarelle, te sve dobro pomiješajte da se sastojci dobro pomiješaju, te dodajte sol i papar.
Cijeli smjesu stavite u vatrostalnu posudu, koji se prethodno nauljili s maslinovim uljem, te na vrh smjese stavite ostatak mozzarelle. Stavite sve u pećnicu i pecite sve tako dugo dok sir gore ne postane zlatne boje (oko 20-25 min). Poslužite ih s kruhom ili nečim sličnim...


Namaz od bijelog graha



Sastojci:
1 kg konzerviranog ili svježe kuhanog bijelog graha, ocijeđenog
4 žlice maslinovog ulja
2 žlice octa od crvenog vina
1 dcl vode
2 žlice fino nasjeckanog ružmarina
Sol i papar

Upute za pripremu:
U multipraktik stavite grah, 3 žlice maslinovog ulja, 2 žlice octa i vodu, sol i papar te sve usitnite tako dugo dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte još vode ako će biti potrebno. Nakon toga dodajte ružmarin i ponovno uključite multiparktik da se sve dobro pomiješa. Sve premjestite u posudu za posluživanje, te na vrh stavite još preostalu žlicu maslinovog ulja. Poslužite sa kruhom, krekerima i sl.
(vam)

žena.hr