Moda > Trendovi
Čizme i čizmice
11.12.2007
Čim se temperature spuste u minus ili mu se barem opasno približe, stiglo je vrijeme izvlačenja  iz ormara omiljenih zimskih čizmica.
To je zapravo jedna od dobrih strana zimskih hladnoća, ako ne i jedina.

Ipak, pronaći čizme koje dobro izgledaju u svim kombinacijama- uz suknju, haljinu, ispod ili na hlače, a savršene su duljine, visine pete i boje, može se ponekad činiti poput nemoguće misije.

Postoji nekoliko različitih tipova ženskih čizmi, a odabir najdražeg ovisit će o osobnom ukusu, stilu ili trenutnom raspoloženju i inspiraciji.
Ipak, možda će vam prije kupovine dobro doći nekoliko osnovnih informacija, pa krenimo....

ČIZME DO KOLJENA

 

Ovo je duljina koja je najtraženija i većina je najviše voli.
Osim što dobro griju noge, one im i najviše laskaju.
Tako će u njima puniji listovi izgledati tanji, ukoliko je visoka peta i izduženiji, a gležnjevi sitniji.

 

Jedini problem kod ovakvih, jest pronalazak primjerka koji će najbolje prianjati uz listove.
Ukoliko imate pretanke/prejake noge najbolje rješenje su čizme sa elastičnim gornjim dijelom, odnosno čizme koje se navlače na nogu.
Šira peta istanjuje jače noge, dok ona uža bolje pristaje tanjim nogama.

GLEŽNJAČE

Vrlo popularne ove sezone,međutim ovo su čizme sa kojima najviše treba biti na oprezu. Iako izgledaju jako dobro na dugonogim manekenkama, na normalnim, stvarnim ženama mogu izgledati sve samo ne laskajuće.
Gležnjače vizualno skraćuju noge, pa treba biti vrlo oprezan pri njihovu kombiniranju.

Najbolje će izgledati uz odjevne predmete koji prekrivaju noge-npr. dugačke suknje ili bilo koji kroj dugačkih hlača.
Osim ako niste jedna od sretnica sa dugim nogama, izbjegavajte ih u kombinaciji sa minicama, kratkim i capri hlačama, nipošto sa suknjama cigaret kroja ili uskim hlačama i tajicama.

UGG ČIZME (UGSICE)

Tradicionalno se ovaj termin odnosi se na čizme porijeklom iz Australie, izrađene od janjeće kože, međutim ušao je u masovnu uporabu nakon što se u Americi  razvio brand "UGG Australia" kojeg su vrlo spješno izreklamirale mnoge poznate američke zvijezde.
Iako mnogi tvrde kako UGG dolazi od riječi UGLY=engl. RUŽNO, činjenica je kako su ove vrlo mekane i tople čizmice idealne za hladne zimske dane.

Osim od janjeće kože, danas se izrađuju iz raznih materijala- umjetne kože, pletiva,platna....
Najbolje izgledaju na uske hlače i tajice ili uz ultra kratke suknjice.

KAUBOJKE

To je vrsta čizmi koja dijeli ljudsku populaciju na dva dijela-jedan je onaj koji ih obožava, dok ih drugi ne može ni smisliti.
Definitivno su čizme koje imaju slikovitu prošlost, a legenda kaže kako je sve počelo još sa Jingis Khanom koji je u svojim pohodima nosio stanovite crvene čizme sa drvenim potplatom.

 

Originalni primjerci izrađuju se ručno i isključivo od prave kravlje  kože,a poznati su po svojoj ekstremnoj izdržljivosti. Upravo zato im i cijena može dostići astronomske razmjere.
Ono uz što najbolje pristaju su apsolutno i jedino - traperice.

Ana Golubić

www.baggiz.net


žena.hr