Trudnoća i majčinstvo > Beba
Žitarice u prehrani djece
28.3.2011
U prehrani dojenčadi i male djece žitarice se uvode već u počecima dohrane, i to kao rižine ili kukuruzne pahuljice koje ne sadrže gluten (u dobi između 5. i 6.mjeseca). Pripremaju se s mlijekom koje dijete inače koristi – bilo da se radi o majčinom mlijeku ili prijelaznoj mliječnoj hrani. Žitarice koje sadrže gluten treba uvesti u prehranu nešto kasnije, poslije 6.mjeseca.

Nutritivni sastav žitarica karakterizira visoki udio ugljikohidrata (cca 60-70%),a posebno škroba, što ih čini odličnim izvorom energije. Cjelovite žitarice su jako dobar izvor vlakana koje su brojne znanstvene studije dovele u vezu s poboljšanjem zdravlja čovjeka. Bjelančevine i masti su u žitaricama zastupljene u manjoj količini. Kako žitarice ne sadrže sve esencijalne aminokiseline, u kombinaciji s mlijekom čine izvrstan obrok, idealan za početak dana svakog djeteta, ali i odrasle osobe. Zbog lake probavljivosti mogu poslužiti i kao večera jer daju sitost za miran san.

Žitarice u obliku žitnih pahuljica veoma su popularan proizvod, kako kod prehrane djece, tako i odraslih. Velika prednost im je laka i brza priprema s mlijekom. Pri tome treba obratiti pažnju da se do 3.godine djeteta koriste odgovarajuće zamjene za kravlje mlijeko (npr. NAN 3 ili nakon 1.godine Nestlé Junior mlijeko) nakon što majka prestane dojiti.

Zbog važnosti žitarica u prehrani dojenčadi i male djece, bitno je odabrati što kvalitetniji proizvod te pri tome obratiti pažnju na dob djeteta.

Nestlé žitne pahuljice, napravljene na bazi 8 različitih žitarica (pšenica, raž, ječam, kukuruz, riža, proso, sirak, zob), veoma su bogate vlaknima što je važno za dobru pokretljivost crijeva, a time i bolju probavu. Sadrže kulturu Bifidobacterium lactis koja je slična bifidobakteriji nađenoj u probavnom traktu dojene djece. Nestlé žitne pahuljice su bez dodatka šećera pa se kod djeteta spriječava navika na slatki okus, mogućnost karijesa, kao i potencijalna debljina. Lako su probavljive zbog posebnog procesa proizvodnje kojim se velike molekpule ugljikohidrata razlažu na manje.

Izvrsnog okusa, Nestlé žitne pahuljice omiljene su svakom djetetu! Možete odabrati između sljedećih okusa: Riža, Kukuruz i riža, 8 žitarica, 8 žitarica i med, 8 žitarica i kakao, 8 žitarica i jogurt te Zob i suhe šljive (namjenjene djeci koja pate od tvrde ili neredovite stolice).

žena.hr