Ljepota > Frizura
Sunce može biti neprijatelj vaše kose
9.7.2010
Svake godine bombardiraju nas s informacijama koliko je sunčevo zračenje štetno, da se potrebno prije izlaganja suncu zaštiti visokim zaštitnim faktorom, kako ne smijemo boraviti na suncu između 11 i 17 sati. No što je sa zaštitom kose? Činjenica je da zaštita glave i kose od sunčevih zraka nije isto neka novost, no mnogo manje se piše upravo o tom segmentu zaštite, iako je mnogim ženama njihova kosa jedan od glavnih aduta.

I dok na lice i tijelo često nanosite mnoge skupe i one manje skupe kremice kako biste se zaštitili, glava je mnogim ženama (i muškarcima), često nezaštićena i prilikom višesatnog izlaganja suncu. Zbog toga se nemojte čuditi da nakon nekoliko dana provedenih na suncu vaša kosa postane svjetlija ili vaši pramenovi izgube nijansu. Taj proces zove se oksidacija i jednak je proces koji se događa kada vam frizerka radi plave pramenove. Ono što se stvarno događa kosi prilikom izlaganja suncu je oštećenje vlasi koja više nema mogućnost zadržati svoju prirodnu boju. Dodajte k tome bojanje kose ili stavljanje trajne, kao i sam proces formiranja kose s fenom za kosu, glačalom za kosu i cjelodnevni boravak na suncu i to jednostavno ne može ne ostaviti posljedice na vašoj kosi.

No, da li to znači da ćete zbog svoje kose cijelo ljeto morat provesti kod kuće? Niti slučajno! Postoje određeni postupci koji će vam pomoći da vaša kosa i na kraju ljeta izgleda lijepo i zdravo.

Za ljepšu kosu...

1. Nabavite dobar šešir – Ako ništa drugo ove godine se nose šeširi, pa imate veliki broj različitih stilova i uzoraka na izbor. I ne samo to, šeširići su najbolji način da zaštitite kosu od direktnog sunca. Ukoliko još možete svu kosu sakupiti i staviti pod šeširić, tim bolje.
2. Kupite ulja i regenerator za kosu – Postoje dvije solucije; možete nabaviti regenerator za kosu s uljem koji će vam štititi kosu od isušivanja i oštećenja na suncu ili možete koristiti prirodna ulja, kao što je kokosovo ulje koje je inače poznato po svojoj jačini i moći hidracije. Također, vrlo dobro ulje za kosu je ono od jojobe, suncokreta, šafrana i maslinovo ulje. Većina tih ulja nije skupa i možete ih kupiti i u ljekarnama (rafinirane, bez mirisa) ili one trgovinama s prehrambenim namirnicama, koja su za prehranu i imaju svoj karakterističan miris. Čak možete pokušati pomiješati nekoliko ulja zajedno. Ili pak ako imate svoj omiljeni regenerator za kosu ili neki drugi pripravak za kosu, pogledajte kakva su ulja već unutra i pokušajte nabaviti upravo tu vrstu. Kada namažete kosu uljem, sunce će omogućiti da se ono upije duboko u kosu. Ono što je važno zapamtiti da vam ulja neće u potpunosti zaštitit kosu od sunčevog oštećenja, no sigurno ćete izbjeći da vam se kosa pretvori u slamu.
3. Potražite preparate za kosu sa zaštitnim faktorom – Postoje proizvodi za kosu koji već u sebi imaju zaštitni faktor – sprejevi za kosu, regeneratori, gelovi, kreme... No, isto tako imajte na umu da mnogi od tih preparata za kosu ima u sebi alkohola, koji će vam na suncu još više isušiti kosu. Zbog toga, ukoliko općenito imate problema s isušenom kosom, izbjegavajte produkte s alkoholom po ljeti. Koristite ih samo dok ne možete bez njih. Također, budite svjesni da čim smočite kosu, prestaje zaštita kose SPF faktorom, te ćete ga morat ponovno nanesti. U biti isto pravilo vrijedi kao i za kreme za sunčanje.
4. Složite punđu – ukoliko imate dovoljno dugu kosu, punđa je jedan od načina da zaštitite kosu. Ono što je najbolje od svega je da su punđe „ultra“ popularne ove godine. No, pazite da punđa ne bude previše zategnuta po cijele dane, kako ne bi došlo do oštećivanja korijena kose.
5. Nosite marame - ukoliko imate kraću kosu, marama za glavu može biti odlična solucija za vas. Što manja površina vlasišta i same kose će biti izložena suncu, tim bolje. Zapamtite da ne želite najzdraviji dio kose koji je oko samog vlasišta – oštetiti. Neka marame budu od prirodnih materijala, svijetle i dovoljno debele da štite od sunca.
6. Zaštitite vlasište – poznato je da kod osoba, posebno onih s rjeđom kosom ili širokom stazom, vrlo lako može izgorjeti samo vlasište. Zbog toga ga trebate zaštititi. Jedan od načina je da uzmete kremu sa visokim zaštitnim faktorom pomiješate ju s vodom i s njom poprskate kosu prije izlaska.

Savjeti za ljepšu kosu u ljetnim u mjesecima:

1. Nemojte bojati kosu na vrijeme ljetnih mjeseci, kako biste izbjegli dodatno oštećivanje kose.
2. Sušite kosu na prirodnom zraku, a ne fenom ili nekim drugim sušilima
3. Uljem od kokosa i jojobe premažite vrhove kose kako biste spriječili pucanje i cvjetanje.
4. Svakih mjesec dana podrežite vrhove, kako biste uklonili ispucale vrhove
5. Koristite kvalitetne regeneratore za koju kosu ili slične preparate za zaštitu i obnavljanje kose
6. Pijte puno vode, ona će vam pomoći u zdravlju vaše kose.


žena.hr