Moda > Moda
Smaragdno zeleni komadi dominiraju ove jeseni: Evo i naših favorita
16.9.2020
Duboka zelena boja i blistavi sjaj razlog su zbog kojeg se smaragdi ubrajaju među najskupocjenije drago kamenje. Ovaj dragulj izuzetno je cijenjen te rijedak, a upravo zbog njegove skupocjenosti od davnina njegovu specifičnu nijansu zelene boje povezujemo s luksuzom, bogatstvom i elegancijom. Smaragdi se javljaju u zelenoj i plavozelenoj boji, a ove su specifične nijanse prvi puta iskorištene za bojanje tkanina u 19. stoljeću u Njemačkoj, kada je 1814. izumljena smaragdno zelena boja za tkaninu. Uzimanjem octene kiseline, miješanjem i kuhanjem s octom te dodavanjem arsena dobivena je plavo-zelena nijansa karakteristična za smaragde.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Shaheen Gems and Minerals (@bilal_afridi_khan)

 
Danas postoji više nijansi smaragdno zelene, od one koja vuče na šumski tamnozelenu pa sve do petrolej zelene, a sve ih se naziva smaragdnima. Uz to je za ove nijanse uvriježen i naziv emerald zelena.
 
Ne čudi što je ova raskošna boja odmah po svom nastanku postala pravi hit – žene su od tkanina ovih boja radile haljine, zavjese, ali i tapete, pa je u viktorijansko doba smaragdno zelena odjeća bila must-have svake ondašnje fashionistice.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Russian Demantoid Emerald (@russiandemantoid)


Iako danas rijetko tko živi u domu sa emerald tapetama i dalje smo zaljubljeni u ovu živu zelenu boju koja asocira na luksuz. Pronašle smo odlične komade upravo u boji smaragda u ponudi Asosa te napravile listu deset naših favorita u kojima bismo voljele šetati ove jeseni.
 
Elegantna i raskošna, smaragdno zelena bi se svakako trebala pronaći u tvom ormaru ove sezone.
 

žena.hr