Kuća i hrana > Gastro
Smokva je slatka vladarica kasnog ljeta, a evo zašto je dobra za tvoje zdravlje i seksualni život
31.8.2020
Sušene ili svježe, smokve su jedan od okusom i vitaminima najraskošnijih plodova ljeta, a trenutno ih možeš nabaviti na svim tržnicama. S obzirom na to da njihova sezona kratko traje, trebali bismo ih sada na svom meniju imati što češće i u raznim varijantama.
   
Bogate fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima, sočne i slatke smokve su konzumirane već stoljećima, a prvi podaci o korištenju ovih divnih plodova u gastronomiji sežu na Bliski Istok prije 11 tisuća godina. S obzirom na to, vrlo je lako moguće da su smokve ljudi počeli uzgajati prije pšenice i mahunarki. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Linda Campanelli + Photography (@lindacphotography)

 
Zvonolikog oblika, meke i bogate slatkim mesom, smokve su oduvijek simbolizirale raskoš prirode i Mediterana, a danas ih se uzgaja diljem svijeta. To nije nikakvo čudo s obzirom na to da su njihove zdravstvene blagodati velike i nadaleko poznate.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli General Produce (@generalproduce)

 
Naime, smokva ima nisku kalorijsku vrijednost, a sadrži topiva prehrambena vlakna, minerale i vitamine neophodne za pravilno funkcioniranje našeg organizma. Svježe su smokve cijenjene zbog obilja antioksidansa kao što su karoteni, tanini, lutein i klorogenska kiselina. Povrh toga, svježe smokve sadrže visoke količine antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K. Uz to, smokve pomažu kod mršavljenja i održavanja željene težine, a sadrže i antikancerogene spojeve koji posebno povoljno djeluju na suzbijanje raka prostate i kože.
 
Suhe smokve su zapravo koncentrirana superhrana, ali imaju više kalorija od onih svježih pa ih se treba konzumirati umjereno. I svježe i suhe smokve sadrže značajne količina vitamina skupine B kao što su niacin, piridoksin, pantoten i folna kiselina. Ovi vitamini sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća. B-kompleks je značajan za moždanu funkciju, osobito za dobro raspoloženje.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Fabrizio Chiappini (@fabrifabry_70)

 
Osim samog ploda, i lišće smokve je ljekovito. Odavno je poznato da liječi bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki tlak, kožne probleme i čireve, a najnovija istraživanja pokazuju i da je ispijanje čaja od smokvina lišća vrlo blagotvorno za liječenje dijabetesa.
 

Uz sve to, dobro je znati da su smokve i afrodizijak. Osim što potiču seksualnu želju, smokve su znani lijek za ublažavanje erektilnih disfunkcija, pa itekako mogu doprinijeti seksualnom životu i zadovoljstvu.

Kako bismo te inspirirale da još danas kupiš barem jedan kilogram ukusnih zrelih smokvi, donosimo ti tri recepta s njima. 
 

žena.hr