Zdravlje > Zdrava hrana
Istražile smo kako jedna žličica kurkume dnevno može pomoći tvom zdravlju, ali i koži
22.7.2020
Ovaj zlatno žuti prah svi imamo kod kuće, ali ga ne koristimo dovoljno često kao što bi trebale. Jednom kada se upoznaš s prednostima koje ti donosi svakodnevna konzumacija kurkume, to će se sigurno promijeniti. 
  
Kurkuma je korjenasta biljka iz obitelji đumbira. Ova trajnica potječe iz Južne Azije gdje se i danas najviše koristi. Najveći proizvođač kurkume je i dalje Indija koja i sama potroši gotovo 90 posto kurkume koju proizvede. Slavljena je u raznim obredima i tradicijama, a nezaobilazni je sastojak u mješavinama začina poput curryja i dio Ayurvedske medicine
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tea Medley (@teamedley) on


Ljekovitost kurkume među raznim drugim nutrijentima možemo najviše pripisati kurkuminu. Ova fitokemikalija ima preventivan učinak na razne maligne, autoimune, neurološke, metaboličke i kardiovaskularne bolesti te bi ju baš zbog toga trebale svakodnevno konzumirati. Također je dokazano u laboratorijskim uvjetima da kurkumin uništava viruse i bakterije, ali i neke gljivice. Kurkumin je jak antioksidans što znači da smanjuje oksidativni stres stanica u tijelu, ali i na površini kože zbog čega je odličan u borbi protiv znakova starenja.

Jedna žličica sušene i mljevene kurkume sadrži oko 200 miligrama kurkumina što je dosta ako želiš kurkumu uzimati kao prevenciju raznih bolesti. Ako već osjećaš simptome gripe, prehlade ili imaš neki teži zdravstveni problem, mogla bi dnevno uzimati i do 1000 miligrama kurkumina što odgovara jednoj velikoj žlici kurkume. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shuro Shirin (@shuroshirin) on


Važno je napomenuti da kurkumu mogu konzumirati pripadnici svih uzrasta i da nema velikih nuspojava koje se vežu uz svakodnevnu konzumaciju. Jedino što se može dogoditi je iritacija probavnog trakta i pojava proljeva. U tom slučaju trebaš prestati uzimati kurkumu ili smanjiti unos. Također, budi oprezna kada rukuješ kurkumom jer vrlo lako ostavlja mrlje na tkaninama, ali i glatkim površinama. Mrlje s kože odlaze nakon nekoliko temeljitih ispiranja vodom i sapunom. 

A načini na koje kurkumu možeš konzumirati su nebrojeni. Najlakše je dodati jednu žličicu kurkume u čašu hladne vode i nekoliko kapi limunovog soka i taj napitak popiti ujutro čim se probudiš. Ako imaš osjetljiv želudac, popij ga nakon doručka. Još nekoliko zanimljivih načina kako kurkumom njegovati svoje zdravlje, ali i kožu navele smo u nastavku. 

    

žena.hr