Zdravlje > Zdrava hrana
Ne uživaš kao prije u šalici crnog zlata? Evo što će se dogoditi tvom tijelu ako prestaneš piti kavu
30.6.2020
Kava - taj omiljeni topli napitak s kojim većina nas započinje dan veliki je izvor jutarnje radosti. Često posežemo za njom i tokom dana, kada nam padne energija, a čekaju nas još brojne obveze.  Kavu povezujemo i s odmorom jer s prijateljima često uživamo uz šalicu kave. Modernom čovjeku kava je puno više od tekućine, ona je čisti užitak.
  Stručnjaci su već potvrdili da kava dobro utječe na naš metabolizam jer je puna antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala te tako smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti, ali i smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Pomoći će nam kod jačanja moždanih aktivnosti i povećati energiju te stvoriti osjećaj budnosti i poboljšati pamćenje. No, kod prevelikog unosa kofeina može doći do žgaravice, problema s probavom, nervoze i nemira. Previše kave može biti i uzrok nesanice, te ubrzanih otkucaja srca i glavobolje. 


via Giphy
Ako ti se čini da piješ previše kave i misliš da to loše utječe na tvoj organizam, te si se odlučila na smanjenje unosa kofeina ili potpuno izbacivanje kave iz svoje svakodnevnice, prvo vrijeme osjetit ćeš  određene nuspojave. Ne smijemo zaboraviti da kava uzrokuje ovisnost. Sve nuspojave nestat će za tjedan ili dva, a vrlo brzo vidjet ćeš i sve dobrobiti života bez kofeina. U nastavku pročitaj što se događa u tijelu kada izbaciš kofein:
 

žena.hr