Zdravlje > Ostalo na temu zdravlja
Koronavirus: stomatološke prakse su ograničene - šta trebate znati?
4.6.2020
Zbog pandemije koronavirusa, većina stomatoloških ordinacija djeluje u ograničenom obimu. Međutim, službenici za hitne slučajeve Ministarstva zdravlja stalno daju jasne upute liječnicima koji su odgovorni za pružanje hitne pomoći u slučaju jakih bolova, oticanja nepoznatog porijekla i drugih ozbiljnijih slučajeva. Stoga je medicinska njega i dalje dostupna, ali pružat će se prema različitim standardima. Što učiniti u slučaju bola ili krvarenja desni? Čega treba zapamtiti kada je pristup stomatološkoj njezi ograničen?

Stomatološki tretmani i koronavirus

Prije svega vrijedi istaknuti da svaka moderna stomatološka ordinacija i bez pandemijskih mjera treba održavati higijenu na najvišem nivou. Smjernice HZJZ-a i sanitarne inspekcije već godinama su stroge u tom pogledu. Zakonom je propisano da se u ordinacijama dentalne medicine trebaju koristiti ili alati za jednokratnu upotrebu ili pažljivo dezinficirani i u autoklavu sterilizirani alati. Zašto? Zato što patogeni mogu vrlo lako kroz usnu šupljinu ući u naš organizam. Dakle, kad nakon završetka pandemije budemo išli stomatologu, i kada se sve vrati u normalu, ne moramo brinuti o razini higijene.

Zašto su onda stomatološke ordinacije zatvorene? U vremenima pandemije koronavirusa problem ne predstavljaju zdravstvene ustanove i njihovi higijenski standardi, već uglavnom broj pacijenata koji se obično okuplja na takvim mjestima, pogotovo u čekaonicama. U praksi se nikad ne zna tko nosi virus, a tko ne. U slučaju asimptomatskih bolesnika, stomatolog ili zubni tehničar su oni koji se nalaze na prvoj liniji, oni su izravno izloženi. Dakle, ne radi se samo o sigurnosti pacijenata, već i o sigurnosti medicinskog osoblja.

Kako se epidemiološka situacija mijenja, tako se prilagođavaju i upute Kriznog stožera. Osim na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr), najnovije informacije možete pronaći i na stranicama Hrvatske komore dentalne medicine: www.hkdm.hr.
 

žena.hr