Kuća i hrana > Uređenje doma
Zaglavljena u karanteni svoj dom je pretvorila u umjetničko djelo
31.5.2020
Posljednjih mjeseci svi smo imali svoje načine na koje smo se nosili s pandemijom koronavirusa i prisiljenim ostankom kod kuće. 

Francuska umjetnica Nathalie Lété, na primjer, kroz teška vremena prolazi slikanjem. Ali ono što Nathaliein mehanizam suočavanja čini jedinstvenim je platno koje je odabrala, a to je ni manje ni više nego cijeli njezin dom. Vrata, zidovi, stubišta i namještaj - Nathalie sve pretvara u 'botaničku zemlju čudesa'.
"Ovu kućicu kupila sam prije tri godine. Sat vremena je udaljena  od Pariza i nalazi se u malom selu pored rijeke Loing i šume Fontainebleau", rekla je Nathalie za portal Bored Panda. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli NathalieLete (@nathalie_lete)


Njezina ideja za uređivanje kuće bila je obojiti je bijelom poput praznog platna, a tek potom je obložiti šarenim cvjetnim uzorcima. "Prve smo godine živjeli u potpuno bijeloj kući. Tada sam malo po malo počela slikati sve detalje kad god sam imala vremena. A sada, zbog karantene, dva sam mjeseca bila usredotočena samo na oslikavanje zidova."

Međutim, Nathalie nije stala samo na zidovima. "Nisam željela oslikati samo zidove, već i namještaj, lampe, pločice pa i materijale poput tepiha, jastuka i drugih tkanina. Željela sam stvoriti 'gnijezdo' koje je ispunjeno mojom umjetnošću", dodala je.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli NathalieLete (@nathalie_lete)


Kad je u pitanju inspiracija, Nathalie je crpi iz narodne umjetnosti, posebno iz raskošnih kuća u Zalipieju u Poljskoj, kao i seoskih kuća u Velikoj Britaniji. "Također mi se sviđaju ulice u Tangieru u Maroku koje su oslikali mladi tinejdžeri samo da bi uljepšali to područje. Sviđa mi se ideja ukrašavanja vrlo jednostavnih mjesta i stvari, poput sobe ili namještaja, samo dodavanjem malo boje i motiva naive."

Svakako je zanimljivo da ova umjetnica nikada unaprijed ne odlučuje što će slikati već uživa u slobodi koja dolazi sa spontanošću. "Radim korak po korak, jedan za drugim, zid za zidom. Radeći to, imam vremena učiti se na svojim pogreškama i izbjegavati ih kasnije tijekom projekta", rekla je, pojasnivši da ovakav pristup povećava njezino povjerenje u cijeli proces. "Čak i ako sam učinila nešto što mi se više ne sviđa, ne planiram žuriti, nema stresa, sutradan to mogu pokriti jednostavnim potezom boje."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli NathalieLete (@nathalie_lete)


"Samo pokušajte dopustiti da vas vaše unutarnje dijete vodi i zaboravite perfekcionizam", savjetovala je Nathalie svima koji razmišljaju o takvom pokušaju uređenja doma. "Oslikajte jednostavno cvijeće ako se ne smatrate vrlo talentiranim, najvažnije je dopustiti sebi da osjetite zadovoljstvo od toga."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli NathalieLete (@nathalie_lete)


"Nakon što sam oslikala stubište, shvatila sam koliko volim stalno ići gore i dolje po kući. Vidjeti cijeli dan šarene motive donosi mi puno sreće! Svaki korak pokazuje sanjivo cvijeće u boji bombona koje cvjeta na vratima, zidovima, stubištima i namještaju - baš kao da imam kućicu iz bajke."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli NathalieLete (@nathalie_lete)


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli NathalieLete (@nathalie_lete)


žena.hr