Zdravlje > Koža, kosa i nokti
Još ne koristiš kokosovo ulje u svojoj beauty rutini? Evo nekih razloga zašto bi ga trebala početi koristiti
26.5.2020
Kokosovo ulje je prije nekoliko godina postalo pravi hit na tržištu. Danas ga možemo kupiti u gotovo svakom supermarketu, a postalo je nezaobilazni dio kuhinje osoba koje vode računa o svome zdravlju. No osim u kulinarstvu, kokosovo ulje ima odličnu primjenu u svijetu ljepote. 
  
Jedinstvena struktura i sastav kokosovog ulja izdvajaju ga od ostalih ulja koje koristimo u kuhinji. Zasićene masne kiseline čine preko 90% sastava kokosovog ulje. Znamo da zasićene masne kiseline iz maslaca i životinjskih masnoća nisu dobre za naše srce, no ovo ulje je nešto drugačije. Svakodnevna konzumacija kokosovog ulja zapravo štiti tvoje srce, a tajna je u sastavu. Ulje dobiveno iz kokosovih oraha sadrži cijelu lepezu masnih kiselina što ga čini odličnim za zdravlje i regulaciju kolesterola u krvi


(Foto: Pexels)

A osim za srce, ovaj široki spektar masnih kiselina čini ga odličnim za kosu i nokte. Molekule ulja dovoljno su sitne i slične strukturi onih u noktima i kosi da bi prodrle u strukturu i tako ih njegovale. Većina ostalih ulja jednostavno se zadržava na površini vlasi i nokta i time ne možemo osjetiti sve benefite. 

Iako postoje i druga ulja koje prodiru u srž vlasi i nokta, ona su obično puno skuplja i teže dostupna. Tako da je cijena kokosovog ulja još jedna velika prednost. No kod kupovine trebaš obratiti pažnju da kupuješ ekstra djevičansko kokosovo ulje jer je ono najčišće i ne sadrži duge štetne kemikalije koje se mogu pronaći u drugim oblicima ulja. Također, takvo ulje nema okusi i miris što znači da ga možeš koristiti za pripremu slanih i slatkih jela te da neće ostavljati miris na kosi. 


(Foto: Unsplash)

  

žena.hr