Moda > Moda
Kraljice oblina koje su preokrenule modni svijet naglavačke: Tko su najpoznatije svjetske plus size dame?
26.5.2020
Posljednjih je stotinu godina velikom većinom vremena mršava i vitka ženska figura bila u modi, dok su renesansne figure bile stvar prošlosti. Ipak, posljednjih nekoliko godina svjedočimo porastu broja plus size modela na modnim pistama kao i sve većem rastu popularnosti manekenki koje nisu standardne mršavice, već raskošne žene s oblinama. 

Cijela priča o body positivity pokretu započela je 1960-ih godina u SAD-u kada su se žene ujedinile i pokrenule pokret kojem je cilj bio upozoriti na diskriminaciju debelih ljudi, a osobito žena, u javnosti. Iako taj prvi pokret nije bio toliko usmjeren na modu već je imao značajne političke konotacije, otvorio je vrata za pokrete budućnosti i nagovijestio trendove kojima trenutno svjedočimo.  Prva modeling agencija za žene s oblinama i iznad konfekcijskog broja 40 otvorena je 1970-ih godina, a zvala se Big Beauties - Little Women. Ova se agencija bavila i zapošljavala isključivo plus size modele. Ipak, modni se dizajneri nisu previše obazirali na zahtjeve da u modne kampanje uključe i žene s većom tjelesnom težinom. Sve do kraja 1980-ih bilo je praktički nezamislivo na modnoj pisti vidjeti manekenku koja nije imala savršene proporcije. 

No, s dolaskom 1990-ih stvari su se počele mijenjati, a pad prodaje odjeće luksuznih modnih marki natjerao je dizajnere da promisle što rade, pa su Valentino i Givenchy među prvima na svoje modne revije počeli uključivati i žene s oblinama. S dolaskom 21. stoljeća sve se više počelo govoriti o problemima s poremećajima u prehrani s kojima su se borile mnoge manekenke, a javnost je počela bojkotirati dizajnere koji su za svoje kolekcije koristili iznimno mršave žene. 

Ljudima je postalo bitno da moda odražava stvarnost, a stvarnost je takva da većina žena nema idealne tjelesne mjere 90-60-90. Od 2008. do danas svjedočimo naglom porastu popularnosti plus size modela, koje danas po slavi svrstavamo bok uz bok s Viktorijinim anđelicama. Čini se da je imperativ mršavosti došao svom kraju, pa ulazimo u novu realističniju fashion eru. 

Izdvojile smo stoga pet trenutno najslavnijih i najpoznatijih plus size manekenki čije će te životne priče i modni stil sigurno inspirirati. 

 

žena.hr