Kuća i hrana > Gastro
Šparoge su vladarice naših svibanjskih stolova, a evo i odličnih recepata za svako doba dana
23.5.2020
Šparoge su oduvijek smatrane delicijom, a sada je pravo vrijeme da uživamo u njima što češće. Nekoć ih je bilo teško uzgojiti, pa su bile rezervirane samo za bogataške stolove, no danas srećom to nije slučaj pa ih je lako nabaviti na tržnici ili u trgovačkim centrima. Iako su mnogo dostupnije i dalje je njihova sezona relativno kratka, pa stoga trebaš požuriti i uživati u svom bogatstvu njihova okusa i zdravstvenih benefita dok još možeš.
 
Inače, šparoga je biljka iz porodice ljiljana, a smatra se i jednom od najstarijih samoniklih kultura na Mediteranu. Različite verzije šparoga raspršene su po mnogim kontinentima, a u kulinarstvu se šparoge koriste već više od 2000 godine.
 

Danas često čujemo da se radi o namirnici iznimno bogatoj vitaminima i mineralima, a činjenica je da su zdravstveni benefiti šparoga prepoznati i prije no što je moderna znanost ustvrdila zbog čega se sve šparoge smatraju super-hranom. Naime, bogata nutritivna vrijednost ove biljke znači da je ona krcata vitaminima A, K, B, C i E, a sadrži i folnu kiselinu, željezo, bakar, mangan, kalij, cink, magnezij i selen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli lila.kuha (@lila.kuha)


Dakle, doista možemo ustvrditi da se radi o iznimno zdravoj namirnici koja bi trebala biti sastavni dio naše proljetno-ljetne prehrane.
 
Osim što je nutritivno bogata, šparoga je i kalorijski siromašna. 100 grama šparoga sadrži tek 20 kalorija, što ju čini idealnom namirnicom za sve one koji žele smršavjeti do ljeta. Šparoge imaju i snažna protuupalna svojstva i zbog toga jako povoljno djeluju na zdravlje srca i krvnih žila. Istraživanja pokazuju da svakodnevno konzumiranje šparoga može povoljno djelovati na snižavanje kolesterola i krvnog tlaka, a i ojačati krvne žile.
 
Uz to, šparoge su odlična namirnica za ljude koji pate od neredovite i neregularne probave. S obzirom na to da su jako bogate vlaknima, šparoge potiču probavu i smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Bogate inulinom, hranom za dobre crijevne bakterije, poboljšat će apsorpciju hranjivih tvari u crijevima te smanjiti rizik od obolijevanja od raka crijeva.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli dolcevitasupetar (@dolcevitasupetar)

 
Uz sve to, šparoge su i jedna od namirnica koja je najbogatija glutationom. Glutation je jedan od najproučavanijih i najvažnijih antioksidanata. Bitan je za cjelokupno zdravlje, obnavljanje imunoloških stanica i jedan je od najjačih sredstava za čišćenje organizma.
 
Zbog svih ovih razloga, a i zbog toga što ih mnogi smatraju afrodizijakom, šparoge bi trebala uvrstiti u svoju prehranu. Donosimo ti stoga tri jednostavna recepta koja će ti pomoći da ovu zdravu namirnicu što češće stavljaš na svoj stol.
 

žena.hr