Trudnoća i majčinstvo > Osnovnoškolac
Misliš da je tvoje dijete lijeno i da može više? Donosimo jednostavne načine kako ga motivirati
13.5.2020
Današnja djeca odrastaju i misle da imaju prava na sve, a zbog velike izloženosti neprekidnom oglašavanju, internetu i filmovima koji veličaju materijalno uvijek žele imati najnovije uređaje i najmodernije marke. Često samo zbog toga kako bi osjećali da imaju. To u konačnici dovodi do toga da roditelji daju svojoj djeci mnogo više nego što im je potrebno, a ponekad i više nego što si obitelj može priuštiti. 

Psihologinja dr. Ruth Peters naglašava koliko su važna radna etika i postignuća. "Svakodnevno u svojoj praksi vidim roditelje koji su pogriješili jer nisu odvojili vrijeme i pažnju da nauče svoju djecu da budu radnici i teže postignućima. Ta djeca će radije pristati na manje nego se suočavati s izazovima i kriviti druge radije nego rješavati probleme."
Ako je tvoja obitelj suočena s djetetom koje se nalazi na "lijenom putu života", Mighty Mommy, mama šestero djece, podijelila je šest važnih savjeta kako pomoći djetetu da njegov put postane pun energije i živosti. 

1. Djetetu ne smije biti previše lagano
Najvažnije je da dijete nauči vrijednost stvari. Ne olakšavaj djetetu život tako da jednostavno udovoljavaš njegovim zahtjevima. Radije odredi zadatke koji će dijete motivirati, a kasnije ga nagradiš za zadatke koji je izvršio. To će ujedno povećati financijsku odgovornost. Naknada će mu omogućiti da dobije neke određene privilegije - kupi sladoled, ode u kino ili pozove prijatelje kući.

2. Budi primjer
Djeca uče iz onog što vide. Budi im dobar uzor jer te tvoje dijete uvijek gleda i stoga će oponašati tvoje postupke bili oni dobri ili loši. Ako želiš odgojiti odgovorno dijete koje će kućanske poslove obavljati učinkovito i samostalno, dovršavati domaću zadaću na vrijeme i tako dalje, moraš živjeti kao živahan i energičan roditelj, a ne biti lijen.

3. Postavi očekivanja
Djeca trebaju niz uputa - tvoja očekivanja trebaju biti jasna i sažeta kako bi dijete znalo što točno mora raditi. Umjesto da ga "guraš" u poslove radije napravi popis zadataka koji odgovaraju djetetovoj dobi, a tako ćeš omogućiti djetetu da zna što treba učiniti. Tvoj popis treba sadržavati rok kada zadaci trebaju biti izvršeni.

4. Djeca trebaju biti uključena u poslove u kuhinji
Uključi svoju djecu u jednostavne zadatke kao što su pranje povrća, rezanje i slično dok pripremaš jelo i serviraš. Također ih možeš uključiti u kupovinu namirnica što će njima biti zanimljiva aktivnost. Naučit će važne stvari kao što su planiranje budžeta, odabir namirnica i slično.


(Foto: Pixabay)

5. Dijeliti i volontirati
Odaberite igračke koje su u dobrom stanju, a zatim ih zajedno odnesite potrebitima ili u neku organizaciju. Pričajte o cijelom procesu i zašto je to važno. Neka tvoje dijete nauči dijeliti i davati. Djeca danas ovo teško uče. Dijete može volontirati i treba ga ohrabriti u tome. Kada tvoje dijete nauči davati, također uči kako biti zahvalno za stvari koje ima i uči kako korisno koristiti svoje vrijeme.

6. Vrijeme u prirodi
Posljednjih godina psihološka istraživanja povezuju vrijeme provedeno u prirodi s povećanom energijom i jačim osjećajem blagostanja. Odlazak u prirodu smanjuje buku i tišina postaje sve glasnije. Izlasci na otvoreno s obitelji mogu poboljšati raspoloženje i pomoći da se opustimo i osjećamo ugodno u vlastitoj koži. Kada su ljudi u prirodi nemaju se s čime natjecati, nema tehnologije, računa, zadaća ili knjiga. Neka boravak u prirodi bude obavezan u tvojoj obitelji,  a uz sve te dobrobiti nitko u obitelji neće biti lijen. 

žena.hr