Kuća i hrana > Uređenje doma
Stvorite bojama ugodan ambijent
28.6.2007
Mnogi će iskoristiti ovo toplo vrijeme za uređenje svojeg doma i bojanje zidova. Iako su bijeli zidovi najjednostavnije rješenje, predlažem da razmislite o unošenju boja u svoj dom. Stoga pozivam sve vas koji ste do sada imali isključivo bijele zidove da razmislite o promjeni. Prilikom odabira boje, njezinog intenziteta i karakteristika obratite pažnju na svoju unutarnju reakciju na određenu boju. Važno je postići harmoniju u prostoru i uskladiti uređenje s vlastitim ukusom.

Svatko doživljava boje na drugačiji način. Pravilno odabrane boje nas mogu motivirati, inspirirati ili odmoriti, stoga obratite pažnju na to kako se uz određenu boju osjećate i kako ju doživljavate. 

Osim za stvaranje ugodnog ambijenta, boje možemo koristiti za korekcije u prostoru. Pravilnim nanošenjem možete vizualno ispraviti uzak i dugačak prostor. Takve prostorije često djeluju puno manjim nego što zapravo jesu, naročito ako se prozor nalazi na uskom zidu. Stoga obojite dva uska nasuprotna zida tamnom, a preostala dva dugačka zida svijetlom nijansom iste boje. Time ćete vizualno korigirati prostor - približiti uske udaljene zidove i odmaknuti preblizu postavljene dugačke zidove.  

Ako u stanu imate izbočen zid, dimnjak, nosiv stup ili gredu, obojite ih u jaču nijansu boje koja je inače prisutna u prostoriji. Na taj način će oni postati lijepi dio dekora, a ne ružno izbočenje. Tamnim nijansama možete obojiti i udubljenje u zidu na kojem se nalazi polica od stakla ili siporeksa.

Boje su izuzetno močno sredstvo u slanju podsvjesnih poruka. Stoga ih možemo uspješno koristiti za smanjenje negativnih raspoloženja i bezvoljnosti. Boje povezujemo s njihovim izvorom u prirodi i porukom koju nam taj izvor daje. Tri boje koje nam mogu značajno popraviti raspoloženje su crvena, žuta i zelena.  

Sunce već tisućama godina daje toplinu i svjetlost. Zbog toga nam žuta boja Sunca šalje poruku svjetlosti i sjaja. Osim toga poznato je kako sunčeva svjetlost potiče stvaranje hormona dobrog raspoloženja koji nam omogućuje da žutu boju poistovjećujemo s optimizmom. Korištenjem žute boje u dom unosimo pozitivnu atmosferu i osjećaj sjaja.

Žuta je izuzetno stimulirajuća, a povezuje se s intelektom, dugovječnošću i dobrim raspoloženjem. Dobra je za stimulaciju komunikacije, mentalnu energiju i jasnoću misli. Povoljna je za sve obiteljske i dnevne prostorije. Žarka nijansa žute je presnažna za spavaće sobe.  

Da li ste ikada u periodu malodušnosti nosili crvenu odjeću? Najveći broj cvjetova je crvene boje - i to ne bez razloga. Žarka crvena privlači ptice i kukce koji oprašuju cvjetove. Crvena je snažna, poticajna boja koja šalje motivirajući poticaj na akciju, te stimulira uzbuđenje i entuzijazam. Ova boja ima najdužu valnu duljinu u cijelom spektru i uvijek snažno iskače među drugim bojama. Uzbuđenje, stimulacija i poziv na dinamiku su utkani u poruku crvene boje te predstavljaju moćno sredstvo protiv malodušnosti i inercije.  

Ako se osjećate iscrpljeno i nedostaje vam energije, unesite u svoj dom crvenu boju , ali s crvenom treba pažljivo postupati i ne smije ju se unositi u velikim količinama kako ne bi izazvala razdražljivost i hiperaktivnost.

Klorofil - pigment koji daje obojenje većini biljaka –zelene je boje. Klorofil sadrži enzim koji potiče rast i razvoj. Stoga se zelena povezuje s rastom i obnovom te je neophodna za poticnaje našeg duha i pozitivnog raspoloženja.
Prvo proljetno povrće ima prekrasnu svježu zelenu boju. Sjetite se samo svojih emocija kad ga ugledate na tržnici – veseli nas spoznaja da nakon zime dolazi svježa hrana i nov ciklus u prirodi.
 
Zelena se nalazi između toplog i hladnog dijela spektra. Povoljna je za radne i spavaće sobe te u svijetlim nijansama za kuhinje, a ne preporučuje se za prostorije u kojima je poželjna velika dinamika. Svijetli tonovi simboliziraju rast, dok tamniji tonovi u velikim količinama mogu djelovati pretjerano smirujuće. 

Svaki prostor postaje znatno topliji i intimniji kada u njega unesemo boje. Stoga predlažemo svima koji su do sada imali samo bijele zidove da odaberu blage, pastelne nijanse zelene, žute, marelice, boje pijeska ili lavande. Vjerujemo da nećete požaliti i da će vam se sviđati "život u bojama".

Vjera Tomaš, savjetnica za feng shui

www.kreativandom.com
kontakt:098 / 18 38 444, 091 / 56 22 471


žena.hr