Kuća i hrana > Gastro
Klice - superhrana koju možeš lako uzgojiti u vlastitom domu
11.3.2020
Niskokalorične i prepune nutrijenata – najbolji način kako opisati klice. Ova superhrana je u posljednjih nekoliko godina postala pravi hit. Lista pozitivnih učinaka na zdravlje koje imaju i fitonutrijenta koje sadrže zbilja je impresivna. Sastav vitamina i minerala koje možemo pronaći u njima varira ovisno o vrsti biljke, ali gotovo sve su prepune antioksidansa, folata, magnezija, fosfora, mangana i vitamina C i K.

Još jedna prednost je vrlo lak uzgoj i dostupnost tijekom cijele godine. Prosječno je potrebno između dva do šest dana kako bi od sjemenki dobila klice koje su spremne za konzumaciju. A klijati se može gotovo sve – od brokule, chia sjemenki i rukole do slanutka, soje i graha. 

Postoje dvije metode klijanja: u staklenci i na gazi. Metoda koju ćeš odabrati ovisi o veličini sjemenki.

Ako se radi o malim sjemenkama, potrebno ih je jednostavno staviti na vlažnu gazu i nekoliko puta dnevno špricati vodom kako se ne bi osušile. Takve će klice, poput sezama i kresa, biti spremne za jelo za samo dva dana. 

Klijanje u staklenci je nešto dugotrajnije zbog toga što se koriste veće sjemenke, primjerice rotkvice i slanutka. Postoji nekoliko koraka koje je potrebno napraviti prije samog klijanja, no metoda je i dalje vrlo jednostavna. 

Što ti je potrebno za klijanje u staklenci:
 • Staklenka širokog grla
 • Gaza
 • Uže ili gumica
 • Sjemenke po izboru

Postupak:
 1. Staklenku širokog grla dobro operi vodom i sredstvom za pranje posuđa. Pripazi da je staklenka dovoljno velika jer kako rastu, klice će nekoliko puta povećati svoj volumen. 
 2. Uklonite sve polomljene sjemenke ili one koje su promijenile boju, te ako ih ima, sitne kamenčiće i grančice. 
 3. U staklenku stavi 2 do 3 jušne žlice sjemenki po izboru i prekrij ih vodom. Na otvor staklenke stavi gazu i učvrsti ju konopcem ili gumicom. Protresi staklenku kako bi isprala sjemenke i ocijedi vodu kroz gazu. 
 4. Napuni staklenku do polovine vodom i ostavi sjemenke neka se namaču minimalno 8 sati. Što su sjemenke veće, potrebno ih je duže namakati. Primjerice, sjemenke rotkvice dovoljno je namakati osam sati, dok je slanutak i grah potrebno namakati i do 24 sata. Bitno je da sjemenke udvostruče volumen. 
 1. Nakon namakanja procijedi vodu kroz gazu i staklenku smjesti na toplo i sunčano mjesto. Sadržaj staklenke isperi vodom dva do tri puta dnevno i dobro ocijedi kako ne bi došlo do pojave plijesni. 
 2. Ovisno o veličini sjemenke, klice bi trebale biti spremne za konzumaciju nakon dva do šest dana. Znat ćeš da su klice spremne za jelo kada se pojave dva jasno odvojena listića. 
 3. Kada su klice narasle do željene veličine prebaci ih u posudu s vodom kako bi uklonila ljuskice od sjemenki. Ljuskice bi trebale isplivati na površinu vode, no ako koja i ostane, neće smetati kod konzumacije. Klice možeš skladištiti u hladnjaku do 10 dana. 

Važno je napomenuti da se nutritivna svojstva klica gube zagrijavanjem. Upravo ih je zato najbolje konzumirati u obliku salate ili kao dodatak sendvičima ili varivu nakon kuhanja. 

Moje omiljene klice su pikantne klice rotkvice. Odlične su ako jelu želiš dodati nešto drugačiji okus i hrskavu teksturu. Ja sam ih iskoristila kao dodatak varivu od slanutka i batata s kokosovim mlijekom.  

žena.hr