Ljepota > Koža i tijelo
Arganovo ulje je novi must have u njezi lica
29.12.2019
Ako se razmišljaš oko toga trebaš li nanositi ulje na lice, najbolje je da poslušaš ovaj savjet i koristiš samo arganovo ulje. Ono može postati tvoj novi must have u dnevnoj beauty rutini. Arganovo ulje je jednostavno za upotrebu i sigurno je za većinu tipova kože. 

Donosimo ti sve što trebaš znati o arganovom ulju kao i savjete dermatologinje dr. sc. Jennifer Herrmann. 
 

(FOTO: Pixabay) 

 

Je li arganovo ulje dobro za tvoje lice?

Odgovor je "da". Arganovo ulje sadrži dvije ključne nezasićene masne kiseline: oleinsku i linolnu kiselinu. 

"Oleinska kiselina može pomoći drugim aktivnim sastojcima da bolje prodiru u kožu, dok linolna kiselina može povećati vlažnost kože sintezom ceramida. Uz to, prikazana je linolna kiselina koja pomaže u smanjenju upale na koži", objašnjava dr. Herrmann. 

Arganovo ulje sadrži antioksidante, poput polifenola i vitamina E, a ovi sastojci mogu ti pomoći osvijetliti ton kože i zaštititi stanice kože od oštećenja slobodnih radikala kao i usporiti starenje kože. 


(FOTO: Pixabay) 

Može li arganovo ulje smanjiti bore ili posvijetliti kožu?

Sjeti se kako je dr. Herrmann rekla da arganovo ulje može pomoći u popravljanju barijere kože i povećanju ceramida, pa zdrava zapreka i povećanje ceramida može učiniti kožu manje naboranom što je prilično fenomenalno. 

"Kao i mnoga biljna ulja, i arganovo ulje pomaže poboljšati izgled finih linija, čak i ako ne zadebljava ili biološki zateže kožu, poput recimo retinoida ili vitamina C", dodaje dr. Herrmann.

Što se tiče osvjetljavanja kože, dr. Herrmann kaže da antioksidanti u arganovom ulju, posebno vitamin E, mogu pomoći postepenom osvjetljavanju tamnih mrlja. Prema tome, arganovo ulje bi bilo učinkovitije za posvjetljivanje ako se koristi u kombinaciji s drugim svjetlećim sastojcima poput hidrokinon, kojična kiselina i arbutin, kaže.


(FOTO: Pixabay) 

Možeš li koristiti arganovo ulje na licu svaki dan?

Ako imaš vrlo osjetljivu kožu, započni s korištenjem arganovog ulja nekoliko puta tjedno kako bi bila sigurna da nećeš dobiti crvenilo ili iritaciju.  

Arganovo ulje je najbolje koristiti redovito kao dio jutarnje i večernje beauty rutine. 

"Antioksidanti u arganovom ulju mogu pomoći zaštititi kožu od oštećenja iz okoliša tijekom dana i pomoći u popravljanju štete na koži noću", kaže dr. Herrmann.


(FOTO: Pixabay) 
 

4 najprodavanija proizvoda s arganovim ulje koje vrijedi probati:

(FOTO: ulta.com) 

Obično arganovo ulje, 46 kuna (FOTO: amazon.com) 

Marokansko arganovo ulje, 57 kuna(FOTO: dermstore.com) 

Josie Maran, 100% čisto arganovo ulje, 329 kuna


(FOTO: sephora.com) 

Moroccanoil, čisto arganovo ulje, 350 kuna


 

 


 

žena.hr