Ljubav i sex > Samci i izlasci
Zašto ne bi trebala vjerovati u ljubav na prvi pogled
18.11.2019
Romeo i Julija zaljubili su se na prvi pogled, a i bezvremenski romantični film, Titanik, pokazao je čari ljubavi na prvi pogled kad je Jack ugledao Rose. Ali, istina je da ljubav na prvi pogled možda i nije toliko posebna i znanost je može objasniti.

Donosimo ti par razloga zašto možda ne bi trebala previše vjerovati u ljubav na prvi pogled, a potvrdila ih je i znanost.  
 
via Giphy

 

1. Ljubav na prvi pogled je bazirana na našim pretpostavkama 

Sve mi imamo pretpostavke i sudimo ljude u prvih nekoliko sekundi nakon što ih upoznamo. Zato tvrdimo da smo se zaljubile na prvi pogled jer netko izgleda ili se ponaša poput savršenog partnera kojeg smo zamislile u svojoj glavi. 
 


via Giphy

 

2. Naš mozak oslobađa kemijske spojeve 

Nakon seksa naš mozak oslobađa kemijski spoj, dopamin. To je jak spoj koji nas tjera da mislimo kako je ovo iskustvo bilo savršeno i kako hoćemo još. Zbog toga možemo pomisliti da se to događa zato što smo se zaljubile. 

3. Zbog hormona sreće stalno razmišljamo o njemu

Kada dobijemo naklonost nekoga koga želimo, aktivira se hormon sreće, serotonin. Zbog njega se osjećamo dobro i sretno i budući da nam je teško razmišljati o bilo čemu drugom, sklone smo misliti da smo se zaljubile.
 


via Giphy

4. Svijet gledamo kroz ružičaste naočale 

Hormon poznat kao "ljubavna droga", feniletilamin kojeg nalazimo i u čokoladi, potiče nas da muškarca koji nas privlači vidimo boljim nego što on uistinu jeste. Ovo nas zaslijepi i tjera nas na razmišljanje da je on bez mana.

5. Ljubav je više od fizičke privlačnosti 

"Na prvi pogled" znači da je sve bazirano samo na onome što vidimo. Ali, istina je da je ljubav puno više od fizičke privlačnosti jer nećemo ostati u vezi s nekim samo zato što je lijep ili zgodan, to nam nije garancija za sreću i za budućnost. 

6. Kada se zaljubimo, tijelo oslobađa koktel horomona 

Pravoj ljubavi treba vremena da se razvije. Malo je vjerojatno da bi na prvi pogled mogla osjetiti čitav koktel hormona koji se oslobađaju kad se stvarno zaljubimo. Ali, ljudi u dugim vezama vjeruju da su bili zaljubljeni od prvog trenutka. Oni to misle samo zbog načina na koji se osjećaju jedno prema drugome godinama kasnije.
 

via Giphy

 

7. Ljubav na prvi pogled je možda samo fizička privlačnost 

Ako nas je netko privukao na temelju fizičkog izgleda, onda je to samo privlačnost temeljena na fizičkom izgledu. Na kraju svega, definicija požude je fizička privlačnost. 


via Giphy

8. Ljubav na prvi pogled događa se većinom lijepim ljudima 

Istraživanje je pokazalo da će osobe koje su na skali privlačnosti ocijenjene više, imati devet puta veću vjerojatnost da im netko izjavi ljubav na prvi pogled. 

9. Ljubav na prvi pogled nije obostrana 

Isto istraživanje je pokazalo da ljubav na prvi pogled uglavnom nije obostrana. Dakle, može se reći da samo jedna osoba ima osjećaj da se zaljubila i da želi nešto više. Ovo lako može dovesti do slomljenog srca jer nekoga tko nas privlači možda uopće nije zainteresiran za nas.

10. Naš menstrualni ciklus može utjecati na to tko će nas privući 

Istraživanje je pokazalo da se žene u plodnoj fazi svog menstrualnog ciklusa više zaljubljuju od onih koje su u neplodnoj fazi ciklusa. Ljubav na prvi pogled može biti samo djelovanje naših hormona, ovisno o tome u kojoj fazi menstrualnog ciklusa smo. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dr. Jordan Robertson ND (@drjordannd) on


žena.hr