Trudnoća i majčinstvo > Predškolski uzrast
Koliko je igračaka djetetu potrebno?
4.1.2010
Teško je Imati pregled nad količinom igračaka koje dijete ima. Oni roditelji koji djetetu želi napraviti veselje sa dobrom igračkom mogu se orijentirati prema slijedećim kriterijima.

Kaos u dječjoj sobi


Većina dječjih soba izgleda isto: police su pune igara, slagalica i knjiga, sanduci su do ruba puni lego kockama, automobilima, dinosaurima, dijelovima željeznice. Plišane igračke su sakupljači prašine.

Otkuda toliko igračaka je jasno objašnjenje. Baka, djed, teta, ujak, prijatelji i sami roditelji žele nešto pokloniti djetetu što će ga posebno veseliti. Odjeća i novac kao poklon samo se sviđaju roditeljima. Djeca vole kad ih se iznenadi. Na početku im se sve sviđa. Ali je trajanje igračke ipak jako ograničeno.

Koliko je igračaka stvarno djetetu potrebno?

Na svjetski najvećem internacionalnom sajmu igračaka u Nürnbergu prezentira se godišnje oko milion igračaka, od toga 60 000 inovacija, izmjenjenih i poboljšanih produkata za kojima kuca dječje srce.

Razjašnjenje kad su u pitanju igračke može dati radna zajednica "spiel gut", osnovana 1954. godine i specijalizirana je za davanje savjeta kad su u pitanju igre i igračke.
Ingetraud Palm-Weber pripada toj organizaciji, majka je troje djece od 20, 13 i 10 godina. Ona savjetuje: "Promatrajte pažljivo svoje dijete. Koje teme ga zanimaju, kako teče njegov razvoj i koji su mu poticaji potrebni."

Igračka, po njezinom mišljenju, nije samo sredstvo kojim će se ubiti slobodno vrijeme, nego nešto što će djetetu prirediti stalno zadovoljstvo. Zbog toga je važno djeci kupovati visokokvalitetne igračke koje odgovaraju njihovoj starosnoj dobi a ne neke nekvalitetne produkte koji neće izdržati svoj vijek trajanja. "Veoma je važno zajedno sa djetetom izabrati igračku. Pri tome bi dijete smjelo izraziti svoje želje i opravdati ih.", savjetuje stručnjak. "Tako ćete više saznati o svojem djetetu."

Roditelji ne moraju ispuniti svaku djetetovu želju. Čak suprotno: jasno mu dati do znanja da se određene igračke neće kupiti i iz kojeg razloga. Takvo objašnjenje će jednom petogodišnjaku više koristiti nego vađenje roditeljskog novčanika bez ikakvog argumenta.
"Na obiteljskim svečanostima dati prednost djetetu i svečanosti a ne igračkama", savjetuje Ingetraud Palm-Walter.

Sortiranje igračaka

Uzmite si slobodan dan da zajedno sa djetetom pročešljate djetetovu sobu. Odvojite i spakirajte one igračke s kojima se momentalno ne igra i razmislite o tome čime ih možete zamijeniti. Otvorene police najbolje zaštiti sa jednobojnim zavjesama jer nepreglednost odvlači pažnju pri igri a poslije prilikom pisanja zadaće.

Što je "spiel gut"?


"spiel gut" je organizacija specijalizirana savjetodavna organizacija za igre i igračke. Ovo počasno udruženje je osnovano 1954. godine od strane praktikanata s područja znanosti, medicine, psihologije, pedagogike i umjetnosti sa ciljem proizvodnje dobrih igračaka koje će poboljšati dječji svijet. Eksperti tog udruženja su razvili specijalan način testiranja igračaka koje se nalaze na tržitštu. Takve igračke moraju zadovoljiti zadane kriterije da bi mogle dobiti pečat "spiel gut".

Svake godine se stručno ocjenjuje oko 500 novih igračaka koje su došle na tržište i one koje su zadovoljile kriterije dobivaju pečat "spiel gut".

Prava igračka za moje dijete


Odgovorite na ova pitanja pa ćete otkriti koja je igračka dobra za vaše dijete:
  • Koje posebne sposobnosti i interese ima moje dijete?
  • Koji materijali odgovaraju i potiču njegov razvoj u starosnoj dobi u kojoj se upravo nalazi? (Ako napr. ovog momenta ima jaku potrebu za kretanjem, preporučljivije mu je kupiti romobil nego stolnu igru).
  • Za što imamo mjesta? (Koliko god je lijepo imati željeznicu, ipak je ona stalno na putu što će dovesti do toga da ćemo biti neprestano na to ljuti).
  • Od kojih materijala su postojeće igračke i čime ih se još može nadopuniti?
Pet savjeta koji smanjuju stres pri kupovini

  • Igračke kao što su lego kocke, playmobil, brio-željeznica su tako izložene u prodavaonicama da mame na kupnju. Preporučljivo je prije donijeti odluku što će se kupiti.
  • Previše malih igračaka zakrčuju dječju sobu. Iz tog razloga je preporučljivo odoliti kupovini prehrambenih proizvoda koji u pakovanjima imaju igračke.
  • Reklamni proizvodi sa likovima iz raznih filmova (Harry Potter šalice, riba Nemo itd.) prodaju se uz veliku reklamu. Djeca rijetko od srca žele takvu igračku a time i dječja soba zadržava preglednost.
  • Rođaci rado donose igračke. Ako ih zamolite da donesu bojice, blokove, masu za gnječenje, kredu za crtanje po ulici ili set za izradu i ljepljenje raznih likova i oblika, to neće utjecati na to da se količina igračaka u dječjoj sobi poveća.
  • Plišane igračke su toliko privlačne da uvijek mame na kupnju. Možda će biti lakše ako djetetu dokažete da im prevelika količina takvih igračaka odvlači pažnju od toga da nađu svoju najdražu plišanu igračku.


žena.hr