Kuća i hrana > Čišćenje i organizacija
7 malih trikova kojima ćeš 'natjerati' ostale ukućane da rade kućanske poslove
22.5.2019
Živjeti s ljudima koji ne rade svoj dio poslova u kućanstvu zna biti zaista frustrirajuće. Bilo da su to muž, djeca, cimeri ili možda braća i sestre, sve smo se susretale s ovim situacijama. One mogu postati prečest izvor svađa i loših odnosa s bližnjima. Evo što možeš učiniti kako bi ''natjerala'' druge ukućane da odrade svoj dio posla bez svađa i natezanja.

Ne upiri prstom u nikog

Upamti da svi imaju drugačiji način i tempo čišćenja. Ako ne operu suđe u roku u kojem bi ti to inače napravila, to ne znači da ti rade nešto nažao, a niti da čekaju da ti to napraviš. Pristupi svojim ukućanima mirno i razgovaraj s njima o vašim navikama. Pokušaj ih shvatiti i vidi da li možete napraviti neke kompromise.
Budi specifična oko svojih očekivanja

Kada postavljaš pravila, dobro je da budeš vrlo specifična oko njih. Postavi točne granice ponašanja i točno odredi što očekuješ od svakog ukućana. Ako oni znaju što se u kojem trenutku od njih očekuje, lakše će znati kada su prešli granicu i napravili nešto krivo.

Ponudi im pomoć

Ako primijetiš da je nekom od ukućana teško ide izvršavanje obaveza, možda oni zaista ne znaju kako to raditi jer im nitko nikada nije pokazao. Može biti da im je zaista mnogo oteže nego tebi. Ponudi im pomoć ali tako da u tome osjete zajedništvo a ne kontrolu.ž

Koristi ''ja govor''

Ako trebaš izraziti ukućanima svoje nezadovoljstvo njihovim ponašanjem, sjeti se da će to bolje prihvatiti ako ćeš pričati o sebi a ne o njima. To znači da moraš koristiti rečenice poput ''Ja bih voljela da...'' a ne ''Ti nisi... Ti nikada...''

Stvori osjećaj zajedništva u poslovima

Ako je tvojim ukućanima teško odrađivati kućanske zadatke, pokušaj ih motivirati tako da shvate da je to nešto u čemu ste svi zajedno. Pokušaj ih pitati kada su u tjednu mislili odrađivati svoje zadatke, pa im predloži da pustite neku muziku i obavljate svoje zadaće istovremeno.

Govori im stvari mirnim i pasivnim tonom

Ako ti nešto smeta, pokušaj pristupiti ukućanima mirno. Ako su nešto krivo učinili pitaj ih jesu li uredu i da li ih ovaj tjedan možda muči nešto zbog čega nisu mogli obavljati svoje zadatke. Ako im baš želiš nešto narediti, napravi to tako da ih zamoliš. Na primjer, pitaj ih da li bi im smetalo da oni usišu sobu ili da li danas imaju dovoljno vremena za oprati suđe.
Znaj da je kompromis ključ uspjeha i dobrih odnosa

Uvijek poštuj autonomiju svojih ukućana kada im postavljaš očekivanja oko kućanskih poslova. I oni imaju pravo birati kada će i kako postizati zajedničke ciljeve, ničiji način nije najispravniji način.

žena.hr