Ljubav i sex > Samci i izlasci
Kako biti uspješna u životu, izlascima i poslu
9.5.2007
To je veliko pitanje. I sigurna sam da bi svatko na ovoj planeti htio znati odgovor.

Prije nekoliko godina išla sam na tečaj neverbalne komunikacije i tečaj umijeća prodaje. Od onda, sve što pokušam “prodati” mi uspijeva. Kad kažem sve, mislim na posao, stvari koje želim od muža, djece, prijatelja, obitelji itd.

Kako mi to uspijeva? Pa, evo tajne. Možete isprobati ovu metodu na svakom životnom polju i obećajem da će vam uspjeti:
 
Kao primjer dat ću vam prvi sastanak sa mojim budućim suprugom, koji je s vremenom doveo do braka.

Zamislite ovu situaciju – prvi sastanak, prekrasan restoran, svjetlost svijeća, vino i glazba. Kad sam stigla, pozdravili smo se, naručio je vino i tada je počela “prodaja”.

KISS (Keep It Simple & Stupid)

U prijevodu znači: neka bude jednostavno i priprosto. Ovo je vrlo bitna poanta cijelog razgovora. Što im date više informacija, više će morati razmišljati o njima. Trebali bi dati informacije o sebi, ali probajte misliti o tome što pričate, jer ako previše pričate, mogli bi dati neke informacije koje možda ne bi smjeli … bar ne za sad.

Pitanja

Kako se razgovor razvija, probajte pitati čim više pitanja poput: zašto, gdje, kako, što… Trebate prikupiti čim više podataka o sugovorniku, tako da saznate tko to sjedi za istim stolom i priča sa vama, koji je njegov tip žena, što mu se sviđa… Zašto je to tako bitno? Dok sam ispitivala svog budućeg muža na tom prvom sastanku sva ta pitanja, saznala sam da je tip koji voli izlaske, voli sport, putovanja… Da sam odmah počela pričati o sebi i svom životu, vjerojatno bi splasnulo njegovo zanimanje za mene. Ne kažem da se trebate pretvarati da ste netko drugi da bi privukli pažnju, ali probajte “osvojiti” ovaj sastanak.

Čaj ili kava

Sada kad ste prikupili sve potrebne informacije približava se zaključenje ovog “posla”. Nemojte ga odmah “sklopiti”, već se samo približite cilju “prodaje”. Pitanja u stilu “Čaj ili kava?” zasnivaju se na podacima koje ste prikupili ranije, a sada se fokusirate na pojedinosti. Na primjer: “Želiš mi reći da bi radije bio kod kuće nego izašao na ludi tulum?” ili “… koje filmove više voliš, komedije ili akcijske filmove?” Sa ovakvim tipom pitanja razrađujete do detalja informacije koje ste dobili ranije.

Sklapanje posla

Sad kada imate sve potrebne podatke, izvukli ste i detaljnije informacije, vrijeme je da “sklopite posao”. Ono što vam sada treba je pozitivan ili negativan odgovor druge strane. Ako dobijete odgovor – dostigli ste cilj. Kako ćete to postići? Vrlo jednostavno! Iskoristite SVE INFORMACIJE koje ste skupljali cijelu večer/sastanak i koncetrirajte se na određeno pitanje na koje želite pozitivan ili negativan odgovor. Na primjer: “Želiš li reći, ako ti pripremim ukusnu večeru, poput ove na koju si me izveo, sa svijećama i vinom, mogli bi se ponovno sresti?” Naravno, u ovom slučaju očekujete pozitivan odgovor. VRLO JE BITNO da koristite pitanje na kraju izjave, poput: “Znači voliš lude provode, zar ne?” Klimajte glavom dok to pitate, jer ostavlja na ljude dojam “ogledala” i automatski vam uzvrate klimanjem.

Kao što sam spomenula na početku, ovu tehniku možete upotrijebiti bilo gdje i na bilo kome… vjerujte mi funkcionira, ali kao kod svega u životu, trebat ćete vježbati i to mnogo. Nadam se da će vam ovi savjeti pomoći u ostvarenju uspjeha.

(J.C.)


žena.hr