Trudnoća i majčinstvo > Beba
Kako se nositi s postporođajnom depresijom?
14.2.2019
Razdoblje nakon rođenja djeteta može biti vrlo teško, a gotovo se 90 posto žena susreće s tugom, umorom i zabrinutošću nakon poroda jer bebe iziskuju veliku pažnju, osobito ako je riječ o prvom djetetu, pa su takve emocije posve opravdane.
 
Ipak, valja razlikovati taj tzv. 'baby blues' od postporođajne depresije koja je mnogo ozbiljnije stanje. Uz nju su povezane emocije kao što su tegoba i anksioznost, a ponekad situacija može biti toliko ozbiljna da žena nije u stanju brinuti za sebe niti za druge.
 
Postoporođajna depresija najčešće se javlja u prvih mjesec dana nakon poroda, a u većini slučajeva simptomi prođu nakon nekoliko tjedana. U takvim je situacijama nužna pomoć bližnjih, a ako se simptomi pogoršavaju potrebno je zatražiti stručnu pomoć.  
 
Neki od simptoma koji ukazuju na postporođajnu depresiju su loše raspoloženje, česte promjene raspoloženja, sjetnost, želja za plakanjem, zbunjenost, beznadnost, umor i nedostatak energije. Mnoge se žene u takvim situacijama preispituju jesu li spremne za bebu i boje se da neće biti dobar roditelj.
 
Osjetiš li neke od takvih simptoma, nemoj ih ignorirati već zatraži pomoć bližnjih osoba - partnera, mame, prijateljica ili liječnika.
 
Postoje i određeni prirodni načini i koraci koje možeš poduzeti tijekom tog teškog razdoblja koji će ti pomoći da se nosiš s novom ulogom majke te da simptomi što prije prođu.

 

žena.hr