Fitness i dijeta > Težina i tijelo
Koje su najbolje i najgore masti u keto/LCHF prehrani?
3.2.2019
Jako dugo smatralo se kako masna prehrana dovodi do niza problema kao što su visok krvni tlak i povišen kolesterol. A sada brojna istraživanja dokazuju kako su loši/nezdravi ugljikohidrati, a ne masti, stvarni krivci za debljanje i loše zdravlje.

Činjenica jest da nekada popularne dijete koje se baziraju na izbacivanju masnih namirnica nikada nisu ispravno testirane. Što znači da smo se desecima godina pridržavali pravila za koje nikada nije dokazano da djeluju. S druge strane način prehrane koji se bazira na malo ugljikohidrata i puno zdravih masnoća rigorozno je testiran na cijelom nizu kliničkih istraživanja, a koristi ovakve prehrane stalno se dokazuju kao najboljima za zdravlje i mršavljenje.

Keto i LCHF prehrana (koje su zapravo isto samo je keto nešto malo stroži s dozvoljenih 20 ili manje UH dnevno, dok LCHF ima i svoju umjerenu verziju do 50, te opuštenu s čak 100 UH) baziraju se na rezanju ugljikohidrata iz prehrane i stavljanje fokusa na zdrave masnoće.

A u prehrambenom planu gdje do 80 posto kalorija dolazi upravo iz masnoća iz masti - što prebacuje vaše tijelo u ketozu, ili stanje u kojem sagorijevate masti za glavni izvor energije umjesto ugljikohidrata - nije niti čudno da je upravo to grupa namirnica na koju se moramo usredotočiti. Isto tako, znamo da su neke masnoće zdravije od drugih, i upravo o tome ovog puta govorimo.
 

žena.hr