Ljubav i sex > Ljubav i brak
Je li vaš brak u minusu?
21.4.2007
U članku ćemo vam ukratko izložiti 8 načina da zaobiđete prepreke, financijski dođete na zelenu granu i pobijedite :

1 – Upotrijebite svoje jače strane

Obično u svakom braku možemo naći onog koji štedi i onog koji troši. Općenito, jedna je osoba bolja u štednji. Štediša može smatrati onog koji troši nezrelim i neodgovornim. S druge strane, potrošač smatra štedišu škrtim i ubojicom snova. Umjesto da dopustite da vas ovo razdvaja, iskoristite snagu štediše kako bi se pridržavali svog financijskog plana i izgradili financijsku sigurnost za obitelj.

2 – Uklonite nepotrebne troškove 

Prosječno kućanstvo ima oko 5.000-10.000 kn dugovanja po kreditnim karticama. Da bi eliminirali pretjerana dugovanja, potrebno vam je više novca da obuzdate navike koje ste poprimili. Izbacite sa kupovne liste nepotrebne stvari, skupe izlaske, prestanite posuđivati novac obitelji i prijateljima. Mi smo morali izbaciti svakodnevne kave kako bi podmirili neočekivane popravke u kući. Gdje možete srezati troškove? Svaki se trošak (pa i najmanji) zbraja, a može se iskoristiti da smanjite trenutna dugovanja.

 3 – Budite tim

Prema istraživanjima, samo 50% parova ima zajedničke račune dok ostali imaju odvojene račune. Samo polovica bračnih parova su timski igrači. Da bi pobijedili u iskorisitite prednosti timske igre. Ono što je oduvijek vrijedilo za moga muža i mene je da ono što je njegovo je moje i što je moje je njegovo. Tako kad sam ja bila nezaposlena, moj je muž nosio cjelokupni teret našeg domaćinstva, a kad je on bio bez posla, ja sam nas uzdržavala. Kad je on imao nešto za jesti, imala sam i ja. Kad sam plaćala “svoje račune” odmah sam podmirivala i njegove. Ako sam si nešto posebno priuštila, isto sam učinila i za njega. Tako smo se uskladili, u smislu da se nikada nismo svađali “ovo je tvoj račun” ili to je “moj novac”. Naposljetku, svađama nećemo smanjiti mjesečne dugove.
 
4 – Kakav je zbroj?

Kada smo muž i ja krenuli stopama prema financijskoj slobodi, utvrdili smo iznos ukupnog dugovanja. Nikada neću zaboraviti taj dan. Nazvala sam muža i rekla mu “Nikada nećeš pogoditi koliko je naše ukupno dugovanje?” Naveo je nekoliko cifri, no nijedna nije bila točna. Ni sama nisam mogla povjerovati o kojem se iznosu radi. Zašto? Iz jednostavnog razloga jer uvijek pogađamo koliko otprilike dugujemo. Istina o ukupnom dugovanju će vas na neki način osloboditi. Saznajte koliko ukupno kredita imate i kolika su vaša dugovanja, i iskoristite to da napravite plan za život bez dugovanja.
 
5 – Kontrola


Kontrolirajte i pratite financijske tijekove novce, te budžet sa kojim raspolažete. To može biti jednostavna excell tablica u kojoj ćete voditi kompletne primitke i izdatke.
 
6 - Razgovarajte

Pronađite način da na zdrav način razgovarate o novcu i financijskom planu i ciljevima vaše obitelji. Kao što znate, novac može biti glavni uzrok raspada braka. Upravo se zbog novca neki parovi najviše svađaju. Mnoge te svađe su rezultat nejasne situacije ili neizrečenih očekivanja. Preporučamo vam da odblokirate komunikaciju kada su financije u pitanju i porazgovarajte o financijskim planovima i pratite kako napreduju ili ne napreduju, te zašto.
 
7 – Krenite naprijed

Trebala sam napravite ovo ili trebao si napraviti ono, vas neće dovesti do slobode u financijskom smislu. Što je učinjeno je učinjeno. Nemojte si sada predbacivati ili kriviti partnera jer će vas to paralizirati i dovesti do neaktivnosti. Razmišljajte o tome na ovaj način: što duže ništa ne učinite po tom pitanju, duže ćete biti u dugovima. Jednostavno krenite dalje preko toga.
 
8 – Potražite pomoć

Da li vam je potrebna pomoć oko kućnog budžeta ili financija? Priznajte, stvari su se nakupile u ozbiljne dugove i u debelom ste minusu. Ako je tako, potražite pomoć. To bi mogla biti kombinacija financijskog planiranja, osiguravanja dodatnih prihoda ili netko tko će vam pomoći identificirati stvari zbog kojih se ne možete izvući iz dugova. U svakom slučaju, ne bi bilo loše da popričate sa financijskim savjetnikom, da se ublaže ove tenzije.


žena.hr