Fitness i dijeta > Vježbanje
Oprez u teretanama, dvoranama i bazenima
23.10.2009
Perite ruke nakon vježbanja, koristite dva ručnika, zaštite rane i tuš kabine nikada ne idite bosi – samo su neki od korisnih savjeta koje bi svi trebali znati

Za vrijeme hladnijih dana samo malen broj ljudi skloniji je vježbanju na otvorenom, a teretane, dvorane, bazeni i slična mjesta za rekreaciju postaju pretrpane. Zbog toga na takvim mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, lakše možete “pokupiti” razne zarazne bolesti i bakterije, a to znači da je potrebno pobrinuti se za osobnu higijenu, kako bi mogućnost prijenosa bolesti i zaraza smanjili na minimum. 

Koristite dva ručnika

Toplina, vlaga, znojenje, sve je to plodno tlo za viruse, bakterije, razna gljivična oboljenja, pa čak i spolne bolesti.
Upravo zbog toga nemojte zaboraviti oprati ruke odmah nakon vježbanja. Iako, različiti virusi, posebice prehlade ne žive dugo izvan tijela, ipak ih je moguće naći na svim mjestima na kojima vježba veći broj ljudi.

Također, prilikom vježbanja ne prinosite ruke licu kako bakterije ne bi došle u dodir s ustima, nosom ili očima, te im tim putem olakšali množenje u vašem organizmu. Nikako nemojte koristiti isti ručnik za vježbanje na spravi i brisanje znoja s lica i tijela, jer ručnik s kojim vježbate na spravi zaštiti će vas od gljivica. U tuš kabinu nakon vježbe nikada nemojte ići bosi, nego uvijek sa svojim natikačama, jer baš su ta mjesta najveća “legla” gljivica i bakterija. I na kraju, nakon vježbe presvucite se, jer je moguća infekcija od vlastite odjeće natopljene znojem. Naravno, operite se čim prije ili u teretani ili kod kuće.

Virusne bradavice

Kako ne biste shvatili ova upozorenja olako, evo nekih bolesti koje možete ili ste možda dobili na takvim mjestima, no niste toga niti bili svijeni.

Virusne bradavice, uzrokuje stotine različitih virusa i možda su jedne od najučestalijih pojava. Prenose se na osobu direktnim kontaktom, ali nije ih nemoguće prenijeti putem predmeta, kao što je oprema u dvorani za vježbanje.
Najčešće su uzrokovane humanim papiloma virusima. Zbog toga nakon vježbanja, a nije na odmet i koji put tijekom vježbanja, oprati ruke i koristiti čisti ručnik.

Gljivice su svuda

Najpogodnije mjesto za razvoj gljivica je uska sportska odjeća, stoga je izbjegavajte. Najpogodnija mjesta za njihov razvoj su ispod pazuha, dojki i prepona. Gljivične infekcije mogu se i prenijeti posredstvom ručnika, pa čak i na spolne organe. Zato, za vrijeme vježbanje koristite pamučne gaćice i grudnjake, te ostalu pamučnu odjeću. Nemojte toliko biti ovisni trenutnim modnim trendovima. Kada vježbate nije toliko važno imate li najnoviju trendi trenirku ili tajice, majicu ili tenisice. Najvažnije je da prilikom pojačanog znojenja ne osjećate sputano. Obavezno nosite pamučne gaćice, sportski pamučni grudnjak itd.

Tu se nikako se smije zaboraviti atletsko stopalo odnosno pojava gljivica na stopalima koje možete “pokupiti” u tuš kabinama, bazenima svlačionicama i drugim sličnim mjestima. Zato osim natikača, nosite čistu sportsku obuću i pamučne čarape kako bi se priječila njihova pojava i širenje. Nikada ne hodajte bosi, a sa sobom nosite drugi par suhih i čistih čarapa. Ako se gljivice ne liječe mogu se proširiti sa stopala na druge dijelove tijela.

Znoj i prištići

Dok s jedne strane stručnjaci predlažu da se ne tuširate u teretanama i sličnim mjestima, jer su ta mjesta puna bakterija, a s druge strane savjetuju da tuširanje ne odlažete na duže vrijeme. Jedna od posljedica znojenja, osjetljive kože i neprikladne odjeće može biti pojava ružnih, pa čak i bolnih prištića po cijelom tijelu. Osobe sklonije prištićima, obavezno moraju nositi širu i pamučnu odjeću. Također, zanimljiv je podatak da se tijelo znoji i nakon što prestanete vježbati. Ako se idete tuširati prije nego što vam se tijelo „ohladi“, vi ćete se nastaviti znojiti i nakon tuširanja. Zbog toga se preporuča nanošenje pudera, koji će pokupiti višak vlage.

Opasne bakterije

Bakterijske infekcije mogu biti među najgorima koje možete pokupiti u teretanama. Osim što se prenose direktnim i indirektnim kontaktom, teško ćete ih se riješiti, a sigurno ćete morati upotrebljavati antibiotike. Najčešće su stafilokokne i streptokokne infekcije i mogu napasti bilo koji dio vašeg tijela.

I za kraj nije na odmet da vas podsjetimo ili uputimo u tajne koje kriju tuševi i jaccuzi kade. Naime, Dr. Rita B. Moyes, mikrobiolog s Texas A & M University testirala je 40-ak uzoraka iz jaccuzija i svaki je imao neku vrstu bakterija. U 95 posto jacuzzija nađene su bakterije iz fekalija, 81 posto imalo je gljivice, a 34 posto potencijalno smrtonosne stafilokoke. Te bakterije mogu uzrokovati brojne bolesti, uključujući infekcije urinarnog trakta, kožne infekcije i upalu pluća. Vrlo slična situacija je s tuševima. S virusima, bakterijama, gljivicama i drugim vrstama prijenosnika bolesti koje nismo spomenuli - nema šale.

(vam)

žena.hr