Trudnoća i majčinstvo > Osnovnoškolac
Kad dijete počne lagati (2)
15.8.2009
Do doba kad vaše dijete krene u osnovnu školu, sposobno je shvatiti da je laganje loše. Zbog toga bi roditelji trebali kazniti dijete kad izreče neku laž. Nemojte misliti da vam neće lagati jer zna da to ne smije.

Evo nekih od razloga za laži:
  • da izbjegne kaznu
  • da se osjeća važnim (uljepšava istinu, kako bi djelovao bolji)
  • da dobije ono što želi
  • kako ne bi uvalio prijatelje ili braću u nevolju
Kako se nositi s lažima kod školaraca:
Trebali biste porazgovarati s djetetom oko toga zašto je lagalo. Možete mu navesti nekoliko primjera kad ste vi lagali i s kakvim ste se posljedicama suočili. Svakako naglasite da se može vjerovati samo djeci koja su iskrena, a djeca koja lažu prije ili kasnije će osjetiti negativne posljedice. Možete pričati o prednostima iskrenosti na vlastitim primjerima te razgovarati s djetetom o primjerima iskrenosti i neiskrenosti koje ste zajedno vidjeli na televiziji ili pročitali u knjizi.

Kako biste spriječili laganje
  • otkrijte zašto vaše dijete laže. Postoje li određene situacije u kojima laže? Na primjer, ako laže kako bi impresionirao prijatelje, razmislite kako ćete mu podići samopouzdanje. Možda biste mogli zajedno napraviti listu njegovih vrlina i pozitivnih stvari koje može napraviti za prijatelje (te dobiti pozitivnu reakciju za prihvatljivije ponašanje).
  • postavite određena pravila i posljedice s kojima će se suočiti zbog laganja. Prije nego ih nametnete, raspravite o ovim pravilima s djetetom. Laganje biste trebali tretirati drugačije od nedoličnog ponašanja.  Kad se djeca nedolično ponašaju, ali su iskrena, kazna bi trebala biti blaža nego za laganje. S druge strane nagradite njihovu iskrenost.
  • nemojte sramotiti dijete zbog laganja. Roditelji mogu djeci dati do znanja da su razočarani zbog toga što su lagali, ali ne smiju smatrati dijete „zločestim“.
  • pobrinite se da komunikacija s djetetom bude iskrena i otvorena. Upravo zato VI ne smijete lagati djetetu. Ako dijete vidi da vi lažete, i samo će se povesti za vašim primjerom. Vaša je iskrenost najbolji primjer za dijete.
Smatrate li da vaše dijete previše laže, ili vam drugi govore da laže (npr. učitelj), potražite pomoć školskog psihologa ili pedagoga vezano za taj problem.


žena.hr