Fitness i dijeta > Vježbanje
Pronađite svoje savršene tenisice za trčanje
31.3.2017
Jedan od najboljih načina za rekreaciju svakako je trčanje, koje u posljednje vrijeme postaje sve popularnije, i to s razlogom. Pomaže da se oslobodimo negativne energije i nakupljenog stresa, a mnogima je pomoglo i kod upoznavanja novih ljudi koji dijele jednaku strast prema toj aktivnosti.

Prije bavljenja bilo kakvom fizičkom aktivnošću, važno je odabrati ispravnu opremu. Osim udobne odjeće i čarapa, najvažnija je obuća. Bez obzira na to bavite li se trčanjem ili nekim drugačijim oblikom tjelovježbe, pogrešna obuća može vam uništiti cijeli trening. Stoga je vrlo važno već prije početka vježbanja odabrati ispravnu obuću u kojoj ćete moći nesmetano trenirati i koja će vam, što je najvažnije od svega, biti udobna. 

S ispravnom obućom i rizik od ozljede kod trčanja mnogo je manji, stoga je na takve stvari važno obratiti pozornost. 

Danas je ponuda u sportskim dućanima uistinu bogata. Postoji mnogo opcija i stilova, pa čak i unutar iste robne marke. U svemu tome, teško je ostati zbunjen, osobito ako se tek počinjete baviti trčanjem. Zbog toga, u nastavku vam otkrivamo nekoliko trikova uz koje ćete lakše pronaći i odabrati tenisice za trčanje koje će vam savršeno odgovarati.

Procijenite svoje vještine

Kad birate tenisice za trčanje, važno je odabrati one koje će savršeno odgovarati potrebama vaših stopala. Prvo dobro razmislite o tome gdje ćete trčati, po kakvom terenu, u kojim vremenskim uvjetima, koliko kilometara... Nakon što ste dobro promislili o svemu tome, krenite u jedan od sportskih dućana i zatražite modele koji će najviše odgovarati vašim potrebama.

Odaberite pravu veličinu

Veličine se ponekad mogu i znatno razlikovati kod različitih proizvođača pa svakako imajte to na umu kad birate svoje tenisice. Niste li sigurni u veličinu, najbolje da izmjerite svoje stopalo i potom pogledate vodič kroz veličine pojedinog brenda. Stručnjaci tvrde da bi tenisice za trčanje trebale biti barem pola veličine veće od vaših uobičajenih cipela koje nosite za svaki dan. 

Kod nošenja se ne smije čuti nikakav zvuk

Tenisice kod trčanja ne bi smjele „ispuštati“ nikakav zvuk. Stručnjaci tvrde da, što je tenisica tiša, to će imati manji utjecaj na vaše tijelo. Proizvodi li vaše stopalo u određenim tenisicama neke zvukove, to znači da vam stopalo ne prianja najbolje uz unutrašnjost same tenisice, što nije dobar znak. S takvim tenisicama, rizik za ozljedu zglobova mnogo je veći.

Isprobajte ih na vanjskom terenu

Ukoliko vam u dućanu to dozvole, svakako isprobajte tenisice na vanjskom terenu prije same kupnje. Na taj ćete način najbolje moći vidjeti funkcioniraju li tenisice dobro za vaša stopala. 

Nemojte se povoditi za trendovima

Tenisica bi prije svega trebala biti udobna, dok vanjski izgled nije toliko bitan. Mnoge osobe, osobito žene, često griješe kod odabira svojih tenisica za trčanje jer kupuju određene modele samo zato jer su trenutno u trendu, bez da prije provjere hoće li im uopće odgovarati. Primjerice, želite li trčati maraton, zaboravite na moderne minimalističke tenisice. Procijenite što je vašem tijelu i stopalima uistinu potrebno prije nego kupite one tenisice koje ste ugledali na nekoj reklami ili Pinterestu. 

Udobnost na prvom mjestu

Kod isprobavanja tenisica, vrlo je važno obratiti pozornost na udobnost, a ne samo na vanjski izgled. Tenisica vas ne smije nigdje žuljati, no ne smije vam biti niti prevelika. Isprobajte tenisice i prošećite trgovinom u njima ili čak i malo potrčite kako bi osjetili jesu li vam dovoljno udobne. Upravo je udobnost najvažniji faktor kod odabira dobre tenisice za trčanje. 

Također, imajte na umu da nijedne tenisice neće biti vječne, koliko god skupe bile. Namjeravate li se ozbiljnije baviti trčanjem, svoje ćete tenisice povremeno morati zamijeniti. Prema stručnom mišljenju, tenisice koje se redovno koriste za trčanje trebale bi se zamijeniti nakon pretrčanih 500 do 800 kilometara. Ako koristite svoje tenisice već neko vrijeme, malo ih pogledajte, osobito obratite pozornost na to kako izgleda unutrašnjost tenisice te potplat. Izgledaju li vam previše istrošeno, vrijeme je da ih zamijenite novima. 
 
  • Prilagodljivost 
Elastična pojačanja u ključnim zonama.
  • Stabilnost
Mreža na rubu za precizno kretanje u svim smjerovima.
  • Precizna amortizacija
Pojačana peta i visokoučinkoviti uložak pružaju stabilnost, bolje prijanjanje i udobnost.
 
 

Foto: Unsplash

žena.hr