Ljepota > Koža i tijelo
Babilaž: Koliko mi zapravo znamo o kozmetici koju koristimo?
14.9.2016
Znate već da smo od prošlog tjedna krenuli s Babilažom – ciklusom kolumni čije će autorice biti članice naše redakcije. U njima ćemo s vama podijeliti svoja mišljenja i razmišljanja o različitim temama, od ljubavi, ljepote, kuhanja, svakodnevnih događanja...

Dugo sam razmišljala o temi koju bih uvrstila u svoju prvu kolumnu jer mnogo je tema o kojima bi se dalo raspravljati, no onda sam nasumično odabrala jednu o kojoj sam ponajviše razmišljala proteklih dana i tjedana. Riječ je o organskoj i cruelty free kozmetici, dakle kozmetici s prirodnim sastojcima i onoj koja nije testirana na životinjama. 

S obzirom na to da sam već godinama vegetarijanka (a razmišljam i o prelasku na veganstvo) i ljubiteljica životinja, oduvijek sam pokušavala koristiti što je moguće prirodniju i humanu kozmetiku, međutim kozmetika koja nam je dostupna u drogerijama i ljekarnama nije prirodna, a u velikoj većini slučajeva niti cruelty free. Posljednjih nekoliko tjedana malo sam se dublje posvetila istraživanju cruelty free brendova i ostala sam zapanjena koliki broj poznatih i renomiranih brendova testira svoje proizvode na životinjama. 

Svima nama jako dobro poznati i mnogima omiljeni brendovi nažalost svoje proizvode testiraju na nevinim bićima. Mišljenja sam kako nije u redu izvoditi pokuse na bićima koja se ne mogu izboriti za svoj glas i smatram da je riječ o vrlo okrutnoj praksi. Stoga sam odlučila izbaciti većinu tih proizvoda iz svoje rutine ili ih barem zaobilaziti koliko god mogu. Znam da nije sasvim moguće odmah i u potpunosti izbaciti sve brendove koji ne testiraju na životinjama, no odnekud treba krenuti. 

Netko će reći da mi tu ne možemo ništa, da je riječ o velikim korporacijama i da je naš trud uzaludan. A li je to istina ili je to samo opravdanje kojim mirimo svoju savjest? Tko diktira trendove? Tko kupuje proizvode? Tko odlučuje kakve će i koje proizvode koristiti? Potrošači. Ja, vi, mi. Dakle nemojte se zavaravati misleći da je vaš stav nebitan ili da vaša odluka neće imati nikakav utjecaj. Kreće se od pojedinca. Veći broj takvih pojedinaca predstavlja globalnu snagu. 

Istražujući tako o ovoj temi na internetu shvatila sam i da je ponekad, nažalost, teško zaključiti da li neki brend testira svoje proizvode na životinjama ili ne jer sam često naišla i na dvosmislene i kontradiktorne informacije. Također, neki su brendovi s crne liste prešli na bijelu i obrnuto. No ako se samo malo potrudite ubrzo ćete shvatiti čiji su proizvodi humani, a čiji ne. 

Za sve one koji ne znaju, na crnoj su listi, dakako, brendovi koji svoje proizvode testiraju na životinjama, dok se na bijeloj nalaze svi oni koji ne testiraju ili barem tako tvrde. 

Bijelu i crnu listu možete pronaći na web stranicama Prijatelja životinja, a mnogo o toj temi na globalnoj razini možete pročitati i saznati na stranicama PETA organizacije. 

Velik je broj brendova već zabranio pokuse na životinjama, no i dalje je mnogo korporacija koje nastavljaju tu nemilu i okrutnu praksu. Ako se pitate kako prepoznati proizvod koji nije testiran na životinjama, dovoljno je da samo malo proučite ambalažu. Proizvod bi na sebi trebao imati naznačeno da nije testiran na životinjama ili oznaku HCS (humani standard kozmetike). Ponekad je navedeno i da je veganski, međutim to ne mora značiti da je i cruelty free. Ako je proizvod veganski to znači da u sebi ne sadrži sastojke životinjskog podrijetla. Vidite li te oznake na proizvodu, to je dokaz da je riječ o humanom i eko proizvodu. 


Otkrila sam i nekoliko odličnih web shopova na kojima možete pronaći širok i bogat asortiman organske kozmetike, kao i one kozmetike koja nije testirana na životinjama. Iz udobnosti vlastita doma možete odabrati divne proizvode za njegu i ljepotu, bez imalo grižnje savjesti da ćete svojom kupnjom poticati okrutna nedjela. Neću nikoga posebno navoditi niti imenovati kako ne bi ispalo da nekoga promoviram ili blatim, no mogu reći da sam već pronašla nekoliko brendova čijim sam učinkom i kvalitetom zaista oduševljena. 

Što se tiče organske kozmetike, imajte na umu da su takvi proizvodi malo skuplji i da si ih mnogi ne mogu priuštiti, no ja sam odlučila možda uštedjeti na nekim drugim stvarima, a više potrošiti na ovo, što mi je doista bitno. 

Osim što je cruelty free, važno mi je da proizvodi koje koristim budu i što prirodniji. Znam da je rijetko koji kupovni proizvod 100 posto prirodan, ali kad je riječ o organskoj kozmetici više od 90 posto sastojaka je prirodno i oni uglavnom dolaze iz organskog uzgoja (ili bi tako barem trebalo biti). 

Nije sva organska kozmetika cruelty free i obrnuto, cruelty free kozmetika ne mora ujedno biti i organska.

Organska kozmetika je malo skuplja, no kad je riječ o cruelty free brendovima možete pronaći nekoliko njih po vrlo povoljnoj cijeni. Catrice je, recimo, samo jedan od jeftinijih i po mom mišljenju vrlo kvalitetnih brendova koji svoju kozmetiku ne testira na životinjama. 

Na sreću, postoji mnogo web stranica i portala koje promoviraju ovakav, etički i humani način života. Imajte na umu da cruelty free brendovi u pravilu ne moraju biti skupi niti manje kvalitetni, a neke od njih možete pronaći i u svima dostupnim trgovinama. Ja sam svoju odluku donijela i iskreno se nadam da će sve veći broj ljudi postati svjesno kako svojim odabirom možemo učiniti puno, iako često to zaboravljamo. Kupnjom cruelty free proizvoda pomažemo pozitivnoj industriji čiji se uspjeh ne gradi nauštrb mnogih nevinih bića.

Možda nije lako niti jednostavno, ali ako znam da o mojem izboru i odlukama ovisi nečiji život, onda svakako vrijedi truda. 


By: Kovrčava Sue
Foto: Pinterest
steafpong/Freedigitalphotos.net

žena.hr