Zabava > Putovanja
Karneval u Veneciji
6.2.2007
Ako još niste posjetili Veneciju u vrijeme karnevala, ove godine je savršena prilika da odete i postanete dio euforičnog slavlja. Tisuće turista svake godine posjećuje Veneciju kako bi bili dio svečanosti, šetajući gradom obučeni u prekrasne kostime, a čaroliji ugođaja doprinosi prekrasan scenarij grada.

Venecijanska karnevalska svečanost traje gotovo dva tjedna, a ove godine se održava od 9. do 20. veljače. Tema ovogodišnje svečanosti je Carlo Goldoni kao dio obilježavanja tristote godišnjice rođenja ovog poznatog talijanskog komediografa. Moći ćete upoznati Giacomo Casanovu, voziti se u gondoli sa Carlom Goldonijem, a možda prođete i kraj venecijanskog vojvode. Misteriozne venecijanske maske će vas pratiti kroz uličice grada kao dio zamišljene povijesne kulise stare 300 godina: ponovno proživljavanje 18. stoljeća u Veneciji. Nit vodilja ovogodišnjeg karnevala bit će inspirirana sjećanjima Carla Goldonija, a njegovo će društvo putovati svijetom i upoznati umjetnike svih krajeva svijeta iz 18. stoljeća. To će biti mozaik umjetnosti i maskerade, sačinjen od mnogo dijelova i mnogo raznih, zabavnih tema.

Glazba, balet, kazalište i ostale grane umjetnosti bit će dio događaja, čiji korijeni sežu stoljećima u prošlost. Za stanovnike Venecije, nošenje maske je više od jednostavne zabave – to je duga tradicija sa dubokim kulturnim korijenima. Venecija je bila poznata po svojim slobodama i napretku, a maske se nisu koristile samo za službeno vrijeme održavanja karnevala. Stavljanje maske značilo je zabranjene slobode: mogli ste se podsmjehivati moćnicima, kockati, riskirati u poslu ili ljubavi. Osiromašeni plemići koristili su maske kako bi prosili na ulicama, a oženjene dame su pod maskama odlazile u kazalište. Čitav niz restriktivnih zakona vezanih uz kostimiranje samo je dokaz koliko je raširena bila ova navika.  1608. godine Vijeće desetorice donijelo je dekret kojim se zabranjuje građanima nošenje maski, osim u vrijeme karnevala i na službenim primanjima.

Karneval je značio slobodu, igru i dobroćudnu ludost. Palače su otvarale vrata slavlju, a po svim ulicama i trgovima se plesalo cijeli dan i noć. Venecija je oživjela bojama i glazbom. Najraširenija maska za koju su mnogi bili spremni potrošiti pozamašnu sumu novca, je bila  «bauta» - široka crna pelerina koja se prebacivala preko ramena do struka. Na glavi su nosili tipičan crni trokutasti šešir «tricorno», a lice su prekrivali maskom «larva» - sa širokom donjom usnom koja im je promijenila boju glasa. «Bautu» su nosili i muškarci i žene – crnu po zimi, a bijelu ljeti.

Postojao je i čitav niz maski za posebne prilike. “Moretta” je maska od crnog baršuna, koju su obično nosile žene, osobito kad su posjećivale samostane. To je bila “nijema” maska : stavljala se preko lica i imala je mali gumb koji se stavljao u usta kako ne bi govorili.

Obrtnici, koji su izrađivali maske zvani “mascareri”, su imali status slikara. Pomagali su im “targheri”, koji su oslikavali razna lica na gipsanu površinu. I danas, šetajući gradom, možete

Najveću raskoš karneval je doživio u 18. stoljeću, a u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, stari sjaj se počeo vraćati, da bi danas karneval doživio novi procvat sa plesom, glazbom, paradom i igrokazima organiziranim po cijelom gradu. Godišnje privlači do milijun posjetitelja, koji defiliraju gradom u svojim raskošnim i često vrlo skupim kostimima.

Na Trgu Sv. Marka bit će mnogo plesne glazbe, popa, etno glazbe uz poznate glazbenike kao Afro Celt Sound System, Bollywood Brass Band, Roy Paci i Aretuska, kao i mnogi drugi.

Moći ćete vidjeti kazalište kao cirkus sa “Stvorenjima” i “Čarolijom vatre” u režiji Chiarenze, te desetke  izvođača Commedia dell'Arte na tipičnim malim pozornicama, koji će vam upriličiti stoljećima staro, popularno venecijansko kazalište.

Veliki događaj "Venezia Suona" (Venecija svira) odigravat će se na venecijanskom karnevalu: deseci glazbenika svirat će po ulicama Cannaregia, a održat će se i koncert Venecijanskog orkestra, posebno osmišljenog i stvorenog za grad uz pomoć Gianantonia De Vincenzo i njegovih prijatelja iz "Il Suono Improvviso".

Najpoznatiji atelje kostima u Veneciji - Atelier Nicolao pripremit će veliku reviju sa prikazom stotina svojih kostima.

Dan Venecije održat će se 9. veljače, kad će grad dočekati goste iz cijelog svijeta. Bitnu ulogu odigrat će "Maries Fete", zatim će se održati veliki koncert sa najboljim skladbama 18. stoljeća, dok će Pantalone i Harlekin zabavljati publiku, a program dana će završiti koncertom Venecijanskog orkestra.

Vladari karnevala 10. veljače po prvi puta će biti djeca. Sve osnovne škole Venecije sudjelovat će u velikom natjecanju i procesiji, uz pratnju klauna i gutača vatre. Održat će se dječji koncert sa "La mente di Tetsuya”, poznatim izvođačima glazbe iz crtanih filmova, a dan će završiti predstavom akrobata i čarolijom “Stvorenja”. U nedjelju će “Anđeo” otvoriti tjedan zabave, uz veliki vatromet preko Trga Sv. Marka.

Karneval se neće održavati samo na Trgu Sv. Marka. Djeca će naći “Začaranu čumu” na Campo San Polo sa mnogo igara i animacije za najmlađe. Tinejdžeri će se zabaviti na Campo Bella Vienna uz poznate grupe. Noćni život odvijat će se na Marittimi i na tajnoj lokaciji na Castellu.
Meštar karnevala stići će tjedan dana kasnije- u nedjelju 18. veljače uz pratnju Carla Goldonija.

Cijeli grad, otoci, poluotok i kopno bit će zamaskirani i okruženi tisućama maskiranih lica, zabavnom glazbom, plesom i pozitivnom ludošću.

“Je li Venecija karneval? Ne gospodo, oprostite: Karneval je Venecija!”

Detaljniji program možete naći na www.carnevale.venezia.it


žena.hr