Kuća i hrana > Čišćenje i organizacija
Najbolji savjeti za jednostavno proljetno čišćenje doma
9.3.2016
Iako još nije službeno započelo proljeće i nešto toplije vrijeme savršeni su da se otrgnemo od zimskog drijemanja, organiziramo i temeljito očistimo naš dom.

Detaljno čišćenje nikada nije lako, no uz ove savjete možda neće biti toliko naporno kao inače.

Nemojte to činiti sami

Temeljito čišćenje je veliki posao, a osim ako ne živite sami, nema nikakvog razloga da i ostale ukućane ne uključite u "zabavu". Ako imate malu djecu možete im dati barem jednostavne zadatke kao što su pospremanje igračaka u njihovoj sobi ili brisanje prašine s mjesta gdje nema lomljivih sitnica. Nešto veća djeca mogu se aktivno uključiti u apsolutno sve aktivnosti. Svi poslovi završit će se puno brže i jednostavnije timskim radom.

Radite pametnije, a ne napornije

Za ubuduće vodite se onom – da je najpametnije usput čistiti pa se posao neće nakupiti. Svatko neka posprema iza sebe, pa nećete toliko morati čistiti kod "generalki".

Što se tiče ovog čišćenja - neka vaša oprema i sredstva za čišćenje odrade veći dio posla – pa ipak je to njihova funkcija. Umjesto čišćenja običnom krpom – prašinu brišite krpicom od mikrovlakana – ona zadržava prašinu u sebi bez kemikalija. Na kadu, umivaonik, WC školjku i pločice nasprejajte sredstvo za čišćenje i ostavite 10 -15 minuta - tako ćete lakše očistiti mrlje. Kod čišćenja mikrovalne pećnice u nju stavite posudu s vodom i zagrijte je na jače 3 minute. Vodena para će omekšati mrlje i skrućene ostatke.

Posvetite se hladnjaku.

S obzirom na to da u njemu ipak držite ono što ćete jesti – posvetite mu dovoljno pažnje. Izvadite kantu za smeće i sredstva za čišćenje kraj hladnjaka. U smeće bacite sve što već neko dulje vrijeme stoji (a ne može stajati), sve što se pokvarilo ili osušilo. Sve ostalo izvadite i temeljito operite frižider te ga dezinficirajte i osušite papirnatim ubrusima prije nego počnete hranu vraćati natrag unutra. Staklenke koje vrijede, prije nego ih vratite u hladnjak, prebrišite krpicom na koju ste nasprejali dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje. Nakon frižidera bacite se na čišćenje i dezinficiranje kuhinjskih ormarića s hranom.

Riješite se smrada u kantama za smeće

Kante za smeće temeljito operite i dezinficirajte. Ostavite ih da se dobro osuše, a zatim na dno, prije stavljanja vrećice, nasipajte malo soda bikarbone – ona upija smrad.

Dezinficirajte spužve

Ovo biste trebali činiti barem jednom tjedno. Postoji više načina kako to učiniti - možete ih potopiti u mješavinu varikine i vode (3/4 šalice varikine na 3 L vode). Ili još jednostavnije – ubaciti je u perilicu za suđe kada perete posuđe. Ili pak je navlažite i stavite u mikrovalnu pećnicu na nekoliko minuta.

Izvjetrite sagove, ukrasne jastuke, prekrivače...

Sve sagove koje možete sami podići i odnesite na terasu ili dvorište i dobro "istepite" i provjetrite. Isto vrijedi i za ukrasne jastuke, obične jastuke, prekrivače... Ostavite ih i da te zrače na užetu za sušenje.

Operite svu posteljinu i prekrivače

U perilici na barem 60 stupnjeva operite svu posteljinu, jastuke i prekrivače na krevetu. Ako imate priliku i dovoljno prostora iznesite i madrace da se provjetre na zraku i suncu. Ako nemate – posipajte ih s malo soda bikarbone, ostavite kojih pola sata pa zatim temeljito usišite usisavačem.

Nakon što stavite posteljinu sušiti u perilicu stavite prati kupaonske otirače, te ako se pere – zavjesu za tuširanje.

Izbacite stare higijenske potrepštine

U kupaonici se, ako je potrebno, riješite stare četkice za zube (mijenjajte ih svakih 3 mjeseca), spužvice za pranje tijela (maksimalno dva mjeseca), kao i istrošene četke za čišćenje (u to spada i četka za WC). Pobacajte i stare lakove za kosu, pjene, šampone... Ako u kupaonici držite lijekove – i tamo napravite organizaciju – bacite sve čemu je istekao rok trajanja.

Dezinficirajte radno mjesto

Dezinfekcijskim maramicama  prebrišite tastaturu, miš i radni stol. Računalo obrišite od prašine krpicom od mikrovlakana, a monitor prebrišite navlaženom krpom od mikrovlakana.

Pozabavite se ormarima s odjećom i cipelama

Ako ste odlučili više vremena posvetiti čišćenju, onda se pozabavite i ormarima. Prije zamjene zimske za proljetnu odjeću i obuću– riješite se viška koji ćete donirati, odjeću koju treba pokrpati ili odnijeti u kemijsku čistionicu. Sve ostalo uredno složite u ormar.
 
Foto: © tarasov_vl - fotolia

žena.hr