Kuća i hrana > Gastro
Obožavate Nutellu ili Lino ladu? Najbolji domaći recept koji će vas oboriti s nogu!
19.8.2015
Nećemo pogriješiti ako kažemo da su Nutella, Eurokrem i Lino lada najomiljeniji crno – bijeli slatki namazi na našim prostorima. Predlažemo danas da ih napravite sami i biti će puno bogatiji, zdraviji i ukusniji od kupovnih, a još i bez aditiva…

Recept traži izdašnost sastojka, stoga ne štedite na njima. Naravno da ovo nije dijetalna delikatesa ali je puno bolja od kupovnih industrijskih namaza koji sadržavaju hidrogenizirane masti, margarin, previše šećera, a premalo čokolade i lješnjaka te gomilu emulgatora, stabilizatora i ostalih sumnjivih satojaka…

Možete je mazati na kruh, stavljati u palačinke, kolače, ali ipak mnogi tvrde da ju je najbolje jesti – žlicom :-)

Sastojci
  • 150 ml punomasnog mlijeka
  • 300 grama smeđeg šećera
  • vanilija prah
  • 200 grama maslaca
  • 400 grama/ml mlijeka u prahu ili kondenziranog mlijeka (za pripremu domaćeg potrebna je 1 L punomasnog mlijeka)
  • 100 grama tamne čokolade
  • 100 grama prženih, sitno mljevenih lješnjaka
Priprema

Ako sami planirate napraviti kondenzirano (ukuhano) mlijeko, učinite to ovako: stavite kuhati mlijeko u širu posudu, najprije na jaču vatru da zavrije, a zatim na najslabiju. U početku će mlijeko stvarati pjenu, pa je potrebno miješati pjenjačom da pjena splasne. Vrlo brzo će pjena nestati. Nastavite kuhati nekoliko sati na najslabijoj vatri uz tek povremeno miješanje, sve dok se volumen mlijeka ne smanji na polovicu od početnog. Ugušćivanjem će mlijeko mijenjati boju do lagano svijetlog karamela i dobit ćete 400 - 500 mL kondenziranog mlijeka.

U lonac staviti mlijeko i šećer. Sve zajedno zagrijati dok se šećer ne otopi. Smeđi šećer će dati blagi karamel okus. Maknuti s vatre i ostaviti da se prohladi. U dobivenu smjesu umiješajte maslac, kondenzirano (ukuhano) mlijeko ili mlijeko u prahu te vanilija prah. Dobro izmiješati pa podijeliti na dva dijela.

Na pari otopiti čokoladu pa dodati u jedan dio (tamni dio). U drugi dio dodati sitno mljevene pržene lješnjake (svijetli dio).

Istovremeno ulijevati obje smjese, svaku na svoju stranu u staklenku pa poklopiti.

Držati na suhom i hladnom mjestu.
 
Izvori: pink.radio/minimagazin/bastabalkana/nezavisne
Preuzeto s: Atma.hr
Foto: © Africa Studio - fotolia

žena.hr