Zabava > Ostalo
4 jednostavna koraka za degustiranje vina
8.10.2008
Prema legendi, Kleopatra je jednom obećala Marku Antoniju da će „popiti vrijednost cijele provincije“ u jednoj čaši vina, nakon čega je popila skupocjeni biser u čaši vina. Prema glasinama, Marilyn Monroe se kupala u kadi punoj šampanjca. Vino, nekad dostupno samo u izuzetnim prilikama, sad je nešto u čemu mnogi od nas uživaju uz večeru s prijateljima ili obitelji. Nekoliko savjeta o kušanju vina može poboljšati vaše znanje o vinu i užitak u njegovom okusu.

1. korak – promatranje

Napunite čašu do trećine, (nikako više od polovine čaše). Primite čašu za stalak jer ćete tako najbolje vidjeti boju tekućine, da izbjegnete otiske prstiju po čaši koji mogu zamagliti boju, i da toplina vaših ruku ne promijeni temperaturu vina. Stručnjaci za vina mogu odmah vidjeti koliko netko zna o vinu, prema načinu na koji drži čašu.

Usredotočite se na nijansu, intenzitet i bistrinu boje vina. Pravu boju ili nijansu vina je najbolje procijenjiti tako da promatrate površinu vina uz rub čaše, kako bi vidjeli varijacije od najdubljeg dijela tekućine prema rubovima. Intenzitet se najbolje vidi kad od gore promatrate ravno dolje kroz vino. Bistrina (da li je vino bistro ili zamućeno sa česticama) se najbolje vidi kad svjetlost sa strane ulazi u čašu.

2. korak – lagano kruženje čaše

Ovo može djelovati neprirodno, a može biti nezgodno ako ste previše napunili čašu. No ovim što ćete zaljuljati površinu vina, dat ćete mu da malo diše i da pusti malo arome. Najlakši način da kružite čašom je da bazu stalka ostavite na stolu, primite palcem i kažiprstom stalak i nježno zarotirate čašu zglobom.

Okrećite čašu dok vino pleše po njoj i dolazi skoro do ruba. Zatim stanite. Čim se tekućina smiri na snu, na unutrašnjim stranicama čaše će se pojaviti prozirni sloj, poput ulja. Čut ćete kako ljudi hvale vino po tome, no istina je da ovo samo pokazuje koliko je alkohola u vinu – što je više alkohola, više je „ulja“.

3. korak – njušenje

Kad završite sa kruženjem i dok se „ulje“ cijedi niz rubove čaše vrijeme je za sljedeći korak: njušenje. Kruženjem vino ishlapljuje, a tanak sloj tekućine na rubovima čaše brzo isparuje; rezultat je intenziviranje aroma. Možda ste već promatrali ovo i izgledalo vam je smiješno, no pravi degustatori gurnu nos u čašu i udišu mirise. Tehnike njušenja nisu striktno određene, tako neki udahnu miris kratko 2-3 puta, drugi samo jednom duboko udahnu, a neki degustatori čak prvo zatvore jednu nosnicu, i ponjuškaju vino prvo s jednom, a zatim drugom nosnicom. Uz malo vježbe i pažnje, naučit ćete kako najbolje percipirati arome i kako ih raščlaniti.

Mirisi su očaravajući i raznoliki. Prije svega, možemo razaznati mirise u tako malim količinama da ih laboratorijska oprema jedva razazna. A drugo, naše su analitičke sposobnosti izvanredne – procjena broja različitih mirisa koje čovjek može razlikovati je oko 10.000.

Kao i kod boja, arome vina vam mogu otkriti njegovu vrstu, porijeklo i povijest. Budući da je osjetilo okusa ograničeno na četiri jednostavne kategorije (slatko, kiselo, gorko i slano), aroma će vam u procjeni vina najviše otkriti. Ali nemojte jednostavno mirisati tragove. Uživajte u osjetilima. Znanstvenici kažu da mirisi imaju izravan pristup umu, povezujući istovremeno sjećanja i osjećaje. Poput parfema ljubavnika, mirisa kolačića iz djetinjstva, vinske arome mogu lako probuditi u vama misli o određenom mjestu ili vremenu.

4. korak – kušanje

S aromama koje još u vama pobuđuju osjetila, prinesite čašu ustima i popijte malo vina. Koliko? Popijte toliko da možete tekućinu bez problema mućkati po ustima, ali ne toliko da je morate odmah progutati. Zato jer je i ne želite odmah progutati. Potrebno je malo vremena i truda da se izvuče sav okus iz vina. Ukusno vino obično držim u ustima 10 do 15 sekundi, a ponekad i duže.

Prijeđite vinom po unutrašnjosti usta, probajte ga sa svakim dijelom ustiju, jer će vam svaki pokazati tekućinu u drugačijem svjetlu. Vino provocira osjetila – koncentracija tanina se najviše primjećuje na unutrašnjoj strani obraza; vrućina alkohola se osjeti u stražnjem dijelu grla.

Prvo, dok držite vino u ustima, skupite usne i polako udahnite kroz usta. Ovo ubrzava isparavanje i intenzivira arome. Drugo dobro promućkajte vino po ustima, tako da osjetite njegovu okus u svakom kutku usta.

Ne zaboravite završnicu – nakon što progutate vino, izdahnite polako kroz nos i usta. Retro-nazalni prolaz, koji je povezan s grlom i nosom, još je jedno mjesto za osjećanje arome. Osjetit ćete da, što je vino bolje, kompleksnije i profinjenije, to su dugotrajnije te arome koje osjećate. Kod vrhunskih vina, ova posljednja faza može potrajati cijelu minutu ili duže. To je trenutak koje vam nijedno drugo piće ne može stvoriti.


žena.hr