Zabava > Glazba, film, knjiga
Započeo Split film festival
13.9.2008
Split film festival se održava od 1996. godine i najstariji je godišnji međunarodni filmski festival u Hrvatskoj. On nije populistička, već elitistička filmska manifestacija u zemlji, koji nudi presjek svjetske produkcije kreativnih filmova izvan mainstreama, tj. neholivudske filmske produkcije.

13. Split film festival je započeo 13. rujna u 13 sati filmom Cleopatra brazilskog redatelja Julia Bressona. No službeno se otvara istog dana u večernjim satima projekcijom filma kanadskog redatelja Bruce McDonalda, Tracey Fragments u kojoj glavnu ulogu ima mlada američka glumica Ellen Page, iz Oscarom nagrađenog filma Juno. Sam festival će osobno otvoriti izaslanik Vlade RH, Srećko Šestan. Otvorenju će između ostalih prisustvovati prijatelj Festivala, Lukas Nola te Brazilski veleposlanik Haroldo Teixeira Valladao Filho.

Ove godine je od prijavljenih 510 dugometražnih filmova izabrano 50-ak od kojih je njih 10 ušlo u izbor za konkurenciju, dok je od 1200 prijavljenih filmova kratkog metra izabrano 50 naslova. Svi filmovi su hrvatske premijere, a za nizozemski film Links u Splitu će biti svjetska premijera.

Organizatori su posebno sretni što su uspjeli osigurati prikazivanje  retrospektive 5 velikih filmova Glaubera Roche, jednog od najistaknutijih redatelja kultnog brazilskog filmskog pokreta iz šezdesetih "Cinema novo". Filmove Glaubera Rocheće predstaviti njegova kćer Paloma. U to bit će predstavljena retrospektiva kratkih, rijetko prikazivanih i nikad dovršenih filmova američkog redatelja Orsona Wellesa (Citizen Kane) pod naslovom "Nepoznati Orson Welles".

Posebna nagrada festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slikaće pripasti će njemačkom filmskom i medijskom umjetniku Harun Farockiu, koji će održati i predavanje u sklopu festivala.

U sklopu Split film festivala 14. rujna održat će se dva predavanja.

U 13:00 sati nizozemski umjetnik Daan Roosengaarde održat će predavanje pod nazivom Interaktivni krajolici/Interactive Landscapes.
Svojom prezentacijom predstavit će Interaktivne krajolik koji istražuju dinamičan odnos između prostora, tehnologije i ljudi u vremenu koje je obilježeno prijelazom iz analogne u digitalnu eru. Njegova dosadašnja predavanja održana su na Boymans van Beuningenu u Nizozemskoj, City Hallu u Hong Kongu, Trienaleu u Milanu, te u Tate Modernu u Londonu.

U 14:00 sati njemački umjetnik Harun Farocki predstavit će svoj sljedeći projekt.
Tema projekta su veterani iz SAD-a koji su se borili u posljednjem ratu u Iraku te pate od trauma tog iskustva. Albert Rizzo s Instituta za kreativne tehnologije Sveučilišta Southern California u Marini del Rey osmislio je novi oblik bihevioralne terapije za liječenje ratnih veterana koji pate od PTSP-a. Na osnovu njihovih svjedočanstava o iskustvima koja su doživjeli, stvarnost koju su proživjeli virtualno je nanovo uobličena pomoću igrice s konzolom pod nazivom Full Spectrum Warrior. Scenariji osmišljeni u laboratoriju u Kaliforniji potom se uspoređuju s referentnim okvirom, tj. šalju se Timu za kontrolu stresa tijekom borbe u Iraku i podvrgavaju tzv. “ispitu vjerodostojnosti.” Ovim oblikom terapije izlaganja iskustvu, pacijenti su doslovno uronjeni u iskustva koja su doživjeli tijekom rata. Ovo nas tjera da preispitamo status digitalnih slika.

Predavanja će se održati u prostorima Broadway kina (Joker centar).

Novi mediji

Službeno otvaranje izložbe Novih medija će se održati u prostorima MKC-a u nedjelju 14. rujna u 19:00 sati.

No selection

Filmovi iz kategorije No selection će se prikazivati u prostorima kluba Ghetto. Projekcija će biti održana u ponedjeljak 15. rujna s početkom u 22:00 sata.

Cjelokupni program festivala možete vidjeti ovdje.

Cijena ulaznice za sve filmske projekcije je 20 kuna, a možete ih kupiti na blagajnama Broadway kina.

Na raspolaganju će biti i katalog Split film festivala koji od subote možete pronaći na festivalskoj recepciji koja će biti smještena u predvorju kina.


žena.hr