U lanu nikad nije vruće: Idealni komadi iz aktualnih kolekcija u kojima ćeš rado provesti ostatak ljeta

Lan je modni klasik, a komadi od lana će uvijek bi 'in' pa ih je dobro imati u ormaru tijekom ljetnih mjeseci

Svaka nova sezona donosi nam neke nove trendove u svijetu mode, a i ovog ljeta se istaknulo nekoliko najvećih trendova koji dominiraju modnom scenom. Ipak, ono čemu se najviše veselimo s dolaskom novog godišnjeg doba je i povratak modnim klasicima koji vješto odolijevaju trendovima, a jedan od takvih klasika za ljeto je i lan.

Osim u svijetu mode, lan je u posljednjih nekoliko sezona postao vrlo popularan i u uređenju interijera, a vole ga svi oni koji brinu o održivosti i ekologiji, s obzirom na to da je riječ o posve prirodnoj tkanini.


Nekada je lan bio najvažnija tekstilna biljka, no danas je od njega popularniji pamuk. Iako se porijeklo lana točno ne zna, poznat još od prapovijesti, a čak su i stari Egipćani nositi lanenu odjeću. Osim toga, u laneno su platno umatali i mumije. Poznati su i zapisi o postojanju lana u Staroj Grčkoj, davno prije pojave kršćanstva.

Mnogi kao nedostatak lana ističu to što se gužva i teško glača, no to je zapravo ono što mu daje poseban šarm i prepoznatljivost. Lan je tkanina iznimno popularna u ljetnim mjesecima jer je vrlo lagan i ugodan za nošenje. Ljetna lanena odjeća izbor je mnogih u najtoplijim danima. Vole ga nositi klasičarke, kao i brojne trendseterice koje njeguju minimalistički stil ili su vjerne svojoj 'capsule' garderobi.


Teže prima boju od pamuka pa najčešće dolazi u neutralnim tonovima, a najpopularniji komadi od lana su haljine, bluze, košulje, suknje i hlače koji su idealan izbor za svakodnevno nošenje, a osobito će se dobro uklopiti u poslovne kombinacije.

Laneni komadi i ovog ljeta dominiraju kolekcijama mnogih high street brendova, a u spoju s novim trendovima, izgledaju zaista efektno. Lan je modni klasik, a komadi od lana će uvijek bi 'in' pa ih je dobro imati u ormaru tijekom ljetnih mjeseci.

Istražile smo ponudu, a neke od najpoželjnijih lanenih komada donosimo u nastavku.Foto: Instagram, H&M, Mango, Massimo Dutti, Zara

1/21
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.