Budi najbolja verzija sebe.

25 savjeta Coco Chanel koje bismo sve trebale poslušati

Savjeti Coco Chanel nikada neće zastariti. Krasile su je elegancija i stil, a to je prenijela na sve generacije

Budi najbolja verzija sebe.

Ona je ikona stila koja je preobrazila svijet mode, kreatorica male crne haljine i legendarnog parfema Chanel br.5. Ali, sjajna Coco Chanel također se odlikovala oštrom duhovitošću i neovisnim pogledima na svijet.

Donismo ti 25 njezinih najintimnijih, najsmješnijih i najzanimljivijih citata o modi koji su ujedno i savjeti kojih bi se sve žene trebale držati. To su zlatna pravila zbog kojih je Coco Chanel ostavila ovako veliki i duboki trag u svijetu mode i ženskog odijevanja. 

Budi najbolja verzija sebe.

Originalnost

Ona je autorica male crne haljine koja je danas klasik u ženskoj modi. Bila je originalna, odjenula je haljinu na Audrey Hepburn ni ne znajući da će ostaviti trag na žene diljem svijeta i pola stoljeća nakon smrti. Tijekom života uvijek je tvrdila da je tajna njezina uspjeha originalnost, hrabrost i ludost. 


Budi najbolja verzija sebe.

Jednostavnost

Nakon njezine smrti 1971. godine u njezinom ormaru pronađena su samo tri klasična Chanel kompleta. S tim je pokazala da nikada nije stvarala modu koja će biti trend, već koja će biti bezvremenska i kvalitetna. Njena vodilja je bila jednostavnost i elegancija jer to je recept za dobar izgled. 


Ljepota dolazi iznutra

Coco je tvrdila da ljepota svake žene izlazi iz duše. Ako ne doneseš sama odluku da želiš biti lijepa i posebna nikada to nećeš uspjeti. Budi sebi na prvom mjestu i donosi zdrave i korisne odluke za sebe. 

"Briga za tvoj izgled mora početi u tvojoj glavi i duši. Proizvodi za ljepotu neće pomoći."

Moda ti može pomoći da budeš sretna

Kada na sebe staviš kombinaciju koja ti odgovara i kada se pogledaš u gledalo i imaš osjećaj zadovoljstva i ponosa onda ćeš biti i dobro raspoložena. Cijeli dan ćeš zračiti pozitivnošću i srećom, a to će oko tebe privući samo pozitivne ljude. 

"Nemoguće je da žena bude loše raspoložena ako je dobro odjevena." 

Biseri su ženini najbolji prijatelji

Coco nije bilo moguće vidjeti bez njezinih bisera. Ona smatra da su biseri klasika koja se uklapa u svaku kombinaciju, bilo dnevnu ili večernju. Da bi i ti bila elegantna s biserima nije potrebno da imaš novac i prave bisere, postoje dobre kopije koje jednako dižu svaku kombinaciju. 

"Čipka je najljepša imitacija prirode, ali biseri su savršeni za svaku priliku."

Reci "ne" plastičnim operacijama

Coco nije vjerovala u plastične operacije i zahvate koji ženu učine ljepšom, ona je vjerovala da je majka priroda svima nama poklonila lice i tijelo za koje smo dužne brinuti se najbolje što možemo kako bismo i u starosti zračile ljepotom. 

"Kada napuni 20 godina, žena dobije lice koje joj je priroda poklonila. S 30 godina napravila je sama svoje lice, a s 40 godina dobije lice koje zaslužuje."

Izgledati mlađe je lako

Ruke, vrat i poprsje najviše pokazuju naše godine, stoga je Coco uvijek imala mišljenje da se upravo o tim djelovima tijela najviše moramo brinuti kako bi uvijek ostale izgledom mlađe. 

"Ženine ruke su kartica za pozive. Njezin vrat i poprsje su njezina putovnica." 

Godine su samo broj

Coco nas je naučila da su godine samo broj i da se ne smijemo zamarati sa starenjem jer nije važno koliko si napunila nego kako se osjećaš. 


Bez parfema ne smiješ nigdje

Chanel je vjerovala da je parfem jedini modni detalj bez kojeg žena ne smije izaći iz kuće. Zbog toga je i stvorila legendarni Chanel br. 5 koji je, prema stručnjacima, najkvalitetniji i najprodavaniji proizvod u povijesti. 

"Parfem je nevidiljivi, ali nezavjenjiv i nenadmašan modni detalj. Najavaljuje ženin ulazak u prostoriju i podsjeća sve na nju kada ode." 

Muškarci cijene modu

Žena će najbolje znati da je dobro obučena ako je muškarca koji joj se sviđa ostavila bez teksta, ali da ni sam ne zna zbog čega. 

"Ako te ikada s nogu oborila ženina ljepota, a ne možeš se sjetit što je imala na sebi to samo znači da je nosila savršenu odjeću." 

Voljena žena je lijepa žena

Ona je pokrenula revoluciju u ženskome svijetu tako što se počela pojavljivati u javnosti u hlačama što do tada nije bio običaj. No, iako je pokazivala svoju feminističku stranu, smatrala je da žene ne mogu provesti život bez muškarca i da je najljepša žena ona koja je voljena. 

"Savršen modni detalj za ženu je zgodan muškarac." 

Prihvati svoje godine

Žene koje su se u svojim 50 i 60 očajno trudile da izgledaju kao da imaju 30 ili 40 smatrala je očajnima jer se stalno borila za to da žene nauči da prihvate svoju dob te da svoje godine nose s ponosom i gracioznošću. 

"Ništa ne čini ženu starijom nego očajni pokušaji da izgleda mlađe."

Parfem je sredstvo zavođenja

Parfem nije samo modni dodatak već ti može pomoći u zavođenju. Istraživanja su pokazala kako muškarci padaju na žene koje ostave mirisni trag za sobom, a Coco Chanel je to tvrdila i prije njih. 

"Kada bi trebala nositi parfem", pitala je žena. "Kada želiš da te se ljubi", rekla je Coco. 

Sve trebamo pomoć kozmetike

Bez obzira koliko je vjerovala u prirodnu ljepotu smatrala je da svaka žena u nekoj dobi treba barem malu pomoć kozmetičkih preparata, a ona koje tvrdi da ne treba je umišljena i egoistična te će joj se to odbiti od glavu. 

"Žena koja ne koristi kozmetiku ima previsoko mišljenje o sebi."

Budi najljepša verzija sebe

Smatrala je da se svaka žena mora potruditi da bude najljepša verzija sebe i da ako je dobra osoba njezina vanjska ljepota neće nikada izblijediti. Jer ljepota dolazi iznutra. 

"Prava ljepota traje zauvijek čak i kada vanjska ljepota blijedi, ali žene iz nekog razloga radije ostaju lijepe nego da se trude biti prekrasne." 

Dobar izgled je najbolja osveta

Sjećaš se prekida s dečkom nakon kojeg si ležala u krevetu i zapustila se? Plakala si, imala si masnu kosu i nije ti se dalo izaći iz trenerke? Coco ima najbolji savjet za to. Sredi se, našminkaj se, izgledaj bolje nego ikada i izađi na omiljeno mjesto jer kad se već loše osjećaš, dobro izgledaj to je najbolja osveta. 

"Što se žena gore osjeća to bolje izgleda."

Luksuz nije nužno skup

Coco je tvrdila da luksuz ne mora biti ništa skupo već da je to jednostavnost i elegancija koju ne mogu imati vulgarni ljudi. 

"Neki ljudi misle da je luksuz suprotnost od siromaštva. Ne, nije. Suprotnost je od vulgarnosti." 

Manu pretvori u vrlinu

Ukoliko ne voliš neki dio svojeg tijela ili imaš manu na nekom dijelu, pažnju privuci nećim drugim. Ako ti je problem poprsje, istakni noge i tako dalje. 

"Ako imaš krive noge, obuci nešto s dubokim dekolteom." 

Nije zlato sve što sja

Coco se nije slagala da je zlato elegantno i ona je smatrala da zlatne predmete treba izbjegavati svaka žena kojoj je stalo do njezina stava i elegancije. 

"Žene s dobrim ukusom nose nakit. One bez ukusa zlato." 

Briga u mladosti je garancija za starost

Trudi se da u svakoj dobi izgledaš dobro. Ako se u mladosti brineš za svoj izgled to će se vidjeti i kada ostariš. 

"Ne trudi se izgledati mlađe. Nitko ne može reći da je mlad kada ima 50 godina. Ali, znam mnogo 50-godišnjih žena koje izgledaju bolje nego neke mlađe." 

Nikada ne mješaj dnevne i večernje kombinacije

Preko dana uvijek trebaš odjevati kombinacije koje su udobne i u kojima možeš obavljati sve svoje dnevne zadatke, a na večernja događanja nosi odjeću u kojoj zavodiš. 

"Budi gusjenica tijekom dana, a leptir po noći. Ne postoji ništa udobnije od gusjenice i ništa lakše za voljeti od leptira. Moraš se znati odijenuti za puzanje, ali i za let. "

Uvijek probaj prije kupnje

Nikada nemoj kupovati odjeću koju nisi probala koliko god da misliš da poznaješ svoje tijelo. 

"Haljina može izgledati dobro na vješalici, ali to nam ništa ne garantira. Možeš je procijeniti tek kada je žena obuće i kada pomiče ruke, noge i struk."

Manje je više

Uvijek moraš zapamtiti njezino pravilo jednostavnosti i elegancije u kojem nećeš pretjerati s detaljima i izgledati kao božićno drvce. 

"Kada stavljaš nakit, uvijek skini zadnju stvar koju si stavila."

Ne budi lijena u brizi za svoj izgled

Prema Coco Chanel ni jedna žena nije ružna samo postoje žene koje su lijene da se brinu za sebe. Budi sebi na prvom mjestu i pobrini se da imaš lijep odraz u ogledalu. 

"Ne postoji ružna žena, samo lijena." 

Ostvari svoje snove

Nikada sebi ne smiješ dopustiti da te netko u životu sputava, nitko nema kontrolu nad tvojim životom osim tebe same. Coco je u vrijeme kada su se žene borile za svoja prava, gradila karijeru i pričala o tome koliko su žene važne. U 21. stoljeću smo, dakle sada nemaš opravdanje! 

"Osjećaj slobode je uvijek u modi." 

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.