Budi najbolja verzija sebe.
Brojni čimbenici

Ženski libido: Kako se želja za seksom mijenja u 20-ima, 30-ima i 40-ima

Mnogi čimbenici - neki biološki, a neki psihološki - utječu na to je li tvoj seksualni nagon 'pod gasom' ili je u fazi mirovanja, a kako se oni mijenjaju kroz godine, provjeri u nastavku

Iz dana u dan vjerojatno primjećuješ promjene u svojoj želji za seksom, koja ovisi o brojnim faktorima, od tvog ciklusa preko frustrirajućeg prepucavanja s partnerom do iscrpljenosti zbog dugog radnog vremena. Ono što vjerojatno ne prepoznaješ tako lako je način na koji se tvoj libido mijenja kako stariš, i to zahvaljujući mnogim čimbenicima.

"Seksualni se nagoni često smanjuju s godinama", objašnjava ginekolog John Thoppil za Health. Naravno, nećeš primijetiti dramatičnu razliku u svom libidu dok kalendar prolazi kroz tvoj 29. ili 39. rođendan. Više se radi o čimbenicima koji pokreću ove promjene - poput hormonalnih promjena, trudnoće i povećanih obiteljskih obveza - a koje se događaju tijekom prelaska s dvadesetih na četrdesete.

Što pokreće tvoju želju za seksom

Mnogi čimbenici - neki biološki, a neki psihološki - utječu na to je li tvoj seksualni nagon 'pod gasom' ili je u fazi mirovanja, bez obzira na dob. Stres je "najveći seksualni ubojica", ističe za Health Jennifer Landa, liječnica opće prakse. Tjeskoba i depresija također mogu smanjiti želju, a ono što je frustrirajuće, 'mnogi antidepresivi koji liječe ova stanja, kao i drugi lijekovi, imaju nuspojavu i na inhibiranje spolnog nagona', dodaje dr. Thoppil.

Budi najbolja verzija sebe.

Tvoji osjećaji prema partneru i vašoj vezi također mogu utjecati na želju. Snažna veza i ona koja daje prednost seksu pomaže u pokretanju libida, napominje dr. Thoppil. Također je od velike važnosti i tvoj životni stil. Zdrave navike, poput 'uravnotežene prehrane, redovitog vježbanja i dovoljno odmora, utječu na tvoje raspoloženje, kao i na tvoje cjelokupno zdravlje', kaže dr. Landa.

Hormoni su još jedna velika stvar. Razine spolnih hormona poput testosterona (da, žene ih također proizvode, u malim količinama), estrogena i progesterona, sve se prirodno počinju spuštati tijekom desetljeća, a to igra ulogu u želji za sesksom, uzbuđenju i orgazmu.

Zaključak: Libido je kompleksan. "Seks je složeni koktel naših identiteta, naših osjećaja, naših želja i djela", kaže Shadeen Francis, seksualna terapeutkinja i autorica za Health. Iako ne postoji "normalno", neki se predvidljivi trendovi imaju tendenciju sinkronizirati s tvojim 20-ima, 30-ima i 40-ima. Provjeri ih u nastavku.

1/4
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.