Ljubomora uništava vezu

Stručnjaci potvrdili: Tri savjeta kako pobijediti ljubomoru

U određenoj dozi može biti zdrava, no previše ljubomore štetno je za tebe, ali i odnos s partnerom

Ljubomora je svakodnevna pojava koju nalazimo u privatnom, poslovnom i ljubavnom životu. Kao sve u životu, u malim količinama je korisna, ali problem se javlja kada ona preraste u velik problem, pa čak i opsesiju. Na svu sreću, postoje efektivni trikovi kako je se riješiti.

Mala doza ljubomore u poslovnom svijetu je zapravo vrlo korisna jer te može motivirati da se više potrudiš oko ostvarivanja ciljeva. Isto je s privatnim dijelom života gdje te može potaknuti na zdrave promjene poput novog načina prehrane ili više tjelovježbe. Posebno je osjetljiva tema ljubomore u romantičnom odnosu.

I u takvim odnosima je mala doza ljubomore u redu jer jednostavno pokazuje da ti je do određene osobe stalo. Problem nastaje kada ljubomora postaje toliko velika da stvara sve veću udaljenost među partnerima što rezultira još većom ljubomorom. U takvim situacijama veze obično pucaju, a osoba dobiva potvrdu da su njezine sumnje bile opravdane te podsvjesno uči da je ljubomora pozitivna stvar, iako je situacija zapravo potpuno drugačija.

Ljubomora je ujedno i jedan od najčešćih razloga zašto romantični odnosi propadaju. Osjećaš se malo ljubomorno što tvoj partner provodi puno vremena s prijateljima i obitelji te kako to utječe na tebe? Ovo nije rijetka pojava i normalan je ljudski način razmišljanja. U tim se trenucima preispitujemo jesmo li voljene i sigurne u poziciji kojoj jesmo. U zdravoj vezi bi odgovor treba biti potvrdan, no ako nam je partner dao previše razloga za sumnju, ljubomora će samo rasti. Ipak, izvor ljubomore nije uvijek u drugoj osobi nego i u nama.

Najčešći razlog ljubomore je nisko samopouzdanje ljubomorne osobe. Ako partner takve osobe odluči otići na kavu s novom prijateljicom s posla, osobe niskog samopouzdanja odmah će započeti uspoređivati svoje vrline i mane s prijateljičinim. Ako nismo sigurne u sebe i svoje snage, to će se lako manifestirati kao ljubomora.

Drugi najčešći razlog je trauma iz prošlosti. Ako si odgojena u obitelji u kojoj nije bilo dovoljno povjerenja i riječi podrške i ohrabrenja, mogla bi lakše doživjeti ljubomoru u romantičnim odnosima. Istražile smo što stručnjaci imaju reći na ovu temu i pronašle tri najbolja rješenja kako se ljubomore riješiti ili je barem svesti na zdravi minimum.

1/4
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.