Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Toksičan odnos iz kojeg moraš pobjeći

Vrijeme je za odlazak? Četiri znaka da si u 'parazitskoj' vezi

U parazitskoj vezi partner te iskorištava na sve moguće načine, a ti njegove potrebe uvijek stavljaš ispred svojih. Evo nekoliko glavnih znakova da si "zapela" u takvoj vezi

toksicna-veza.jpg
Foto: www.profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Ako želiš živjeti ispunjen, sretan i smislen život, tvoja sreća mora biti prioritet. Mnogi misle da je sebično stavljati sebe na prvo mjesto, ali to jednostavno nije istina. Dođe trenutak u svačijem životu kada čovjek sebe mora staviti na prvo mjesto, a ako to ne učiniš, moglo bi ti biti puno teže. A takav odnos u kojemu sama sebi nisi na prvom mjestu i brineš za potrebe drugih više nego za svoje vlastite je parazitski odnos, odnos u kojemu ista ta osoba koja te prije činila sretnom sada postaje izvorom boli jer si u međuvremenu zanemarila vlastite potrebe i vrijednosti.

Image
Strah od samoće

Najčešći (krivi) razlozi zašto ostajemo u toksičnim vezama

Parazit je obično osoba koja se "zakači" za drugu osobu i iskorištava ju. Kada si u parazitskoj vezi, osoba s kojom hodaš, živiš ili si čak u braku vrlo je slična parazitu - iscrpljuje te mentalno, emocionalno, financijski i fizički. Nije ju briga koliko toga žrtvuješ za nju ili njega, sve dok ta osoba dobije ono što ona želi. U takvom odnosu zanemaruješ sebe, no to ne bi smjela - takav odnos moraš pod hitno prekinuti i staviti sebe na prvo mjesto. A evo i nekoliko najočitijih znakova prema kojima ćeš prepoznati da si se našla u takvom odnosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Konstantno brineš o njegovim potrebama i željama

Ako je sve što radiš samo da se brineš za drugu osobu, možda si u toksičnoj i parazitskoj vezi. Bez obzira na to je li tvoj partner lijen ili mrzovoljan, u vašoj vezi neće biti mira sve dok njegove potrebe ne budu zadovoljene. Nesvjesno si počela zadovoljavati njegove hirove i potrebe, ne zato što to želiš, već zato što se bojiš posljedica ako to ne učiniš. Ako on ne dobije ono što želi, postat će ljut, neraspoložen i mrzovoljan.

shimmer fallback

Neprestano ti crpi energiju

Ako vaša veza više liči na posao nego na bilo što drugo, vrijeme je da priznaš sama sebi da je parazitska. Biti u ovakvoj vezi iscrpljujuće je. Što god radila, nikada se ne čini dovoljno. A ono što je još gore, sva energija koju ulažeš u svog partnera ne rješava probleme, već te samo umara, fizički i emocionalno.

shimmer fallback

Uvijek nešto treba od tebe

Bilo da se radi o nečemu materijalnom ili o tvojoj ljubavi i privrženosti, ako tvoj partner uvijek traži nešto od tebe, to bi mogao biti znak da si u parazitskom odnosu. Ako tvoj partner treba više ljubavi i pažnje nego što bi ti bilo koji čovjek mogao pružiti, ako stalno želi biti s tobom i to te guši, ako stalno uzima, a ne daje zauzvrat, to je velika crvena zastavica.

shimmer fallback

Očekuje da mu život učiniš boljim

Jedan od glavnih znakova parazitske veze je ako je na tebi da svom partneru život učiniš boljim. Bilo da se radi o nekim jednostavnim stvarima, recimo da ti napraviš neki kućanski posao jer "ti to radiš bolje", ili je nešto veće od toga, to je znak da si "zapela" s parazitom. Još ako te kažnjava svađom ili ljutnjom ako to ne učiniš, tada znaj da ti je vrijeme da pobjegneš iz tog odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.